Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Europejska żywność potrzebuje idealnych wzorców

21 marca 2007
Europa to najbardziej wymagający rynek żywności na świecie - mówił Markos Kyprianou, europejski komisarz do spraw zdrowia i ochrony konsumenta podczas uroczystego otwarcia w belgijskim Geel laboratoriów kontrolujących poziom metali ciężkich, mykotoksyn i węglowodorów aromatycznych w żywności.

Zanieczyszczenia żywności prionami, metalami ciężkimi czy związkami rakotwórczymi budzą niepokój społeczeństwa. Politycy chcieliby sprowadzić poziom zanieczyszczeń do zera, lecz redukcja poniżej pewnych wartości jest niemożliwa z przyczyn fizycznych i ekonomicznych - wyjaśnił prof. Krzysztof Maruszewski, zajmujący się w Komisji Europejskiej sprawami naukowymi. Rzecz w tym, by mieć pewność, że nie zostały przekroczone surowe normy - nad czym czuwa sieć laboratoriów w całej Europie. Unijne laboratoria współpracują z najlepszymi - metodę wykrywania prionów-białek uważanych za przyczynę choroby szalonych krów (BSE) opracowano przy współpracy noblisty, Stanleya B. Prusinera.

Zachowanie standardów i opracowywanie nowych metod badawczych wymaga idealnej dokładności pomiarów we wszystkich krajach Unii. Jednak nawet referencyjne laboratorium nie daje całkowitej pewności, jeśli nie jest często kontrolowane

Wadliwa aparatura, niewłaściwe odczynniki i ludzkie błędy mogą spowodować tak znaczne zafałszowanie pomiarów, że wysyłając identyczne próbki do 100 laboratoriów można uzyskać 100 różnych wyników, różniących się nawet tysiąckrotnie. Dlatego potrzebne są wzorcowe materiały wytwarzane w zatrudniającym 320 osób laboratorium Joint Research Centre - IRMM w Geel. Po amerykańskim NIST to drugi w świecie producent wzorcowych materiałów.

Wbrew opiniom satyryków, Unia nie rozsyła do regionalnych laboratoriów wzorców zakrzywienia banana. Trafiają tam natomiast - sproszkowana marchewka i zapleśniały chleb, wzorcowe ampułki piwa o dokładnie określonej zawartości alkoholu, słoiczki z deszczówką, porcjowane ścieki, bydlęca krew, margaryna czy czerwone ceramiczne płytki o barwie idealnego przecieru pomidorowego.

Wszystkie wzorcowe próbki muszą mieć identyczny skład. O ile w przypadku płynów - wody, piwa czy wina - wystarczy dobrze zamieszać, ciała stałe trzeba jeszcze przerobić na proszek. Po liofilizacji (usunięciu wody w próżni) ziarno, ser czy warzywa są zamrażane ciekłym azotem, by stały się bardziej kruche, a następnie mielone w specjalnym młynku, którego części wykonano z czystego tytanu. Dzięki temu materiał nie zostaje zanieczyszczony śladami metali ciężkich.

Choć ośrodek w Geel szczyci się najnowocześniejszymi spektrometrami masowymi oraz chromatografami gazowymi i cieczowymi, opracowano tu także "kieszonkowe" metody wykrywania niebezpiecznych zanieczyszczeń zużyciem odpowiednich przeciwciał. Test na obecność wytwarzanych przez pleśnie mykotoksyn przypomina test ciążowy - wystarczy nanieść kroplę badanego produktu i czekać, czy pojawi się fioletowy pasek.

Mieszkańcy Geel początkowo podejrzliwie przyglądali się instytutom, i uważali je za "ośrodek atomowy". Jednak placówka, dzięki imprezom integracyjnym i dniom otwartym, zyskała w końcu uznanie lokalnej społeczności

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę