Mlekovita podczas Finału XXIII Edycji Medalu Europejskiego, który 7 listopada 2012 roku tradycyjnie odbył się w Salach Redutowych Teatru Wielkiego – Opery Narodowej w Warszawie, odebrała prestiżowe wyróżnienie dla sera SOKÓŁ.
Tradycja dobrego smaku sera SOKÓŁ kultywowana przez Mlekovitę od 1993 r. uwidacznia się w unikalnej recepturze i oryginalnych walorach smakowo-zapachowych oraz odżywczych. Produkt charakteryzują apetyczne duże oczka w zwartym i elastycznym miąższu. Ma łagodny, ale wyrazisty i aromatyczny słodkawo-orzechowy smak. Jest skoncentrowanym źródłem składników odżywczych: łatwo przyswajalnego białka, witamin, soli mineralnych, wapnia i fosforu.
Uhonorowanie sera SOKÓŁ Medalem Europejskim podkreśla, iż jest to wyrób odpowiadający standardom europejskim i spełniający wszelkie normy prawne. Podczas przyznawania nagrody istotna jest również dynamika firmy, zdobyte nagrody i certyfikaty. Wszystko to świadczy nie tylko o wysokiej jakości wyróżnionego produktu, ale również o renomie marki
Istniejący od 1991 roku Business Centre Club jest renomowanym Klubem przedsiębiorców i największą w kraju organizacją indywidualnych pracodawców. Już po raz dwudziesty trzeci zorganizował prestiżowy konkurs o Medal Europejski, którego ideą jest wyróżnianie wyrobów i usług, których jakość odpowiada standardom europejskim. Przedsięwzięcie ma na celu upublicznienie przykładów dobrej jakości i promocję metod jej osiągania.