Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Europa o mleku

14 marca 2008
Od kwietnia każdy kraj będzie mógł wyprodukować o 2% mleka więcej taką opinię wyraził wczoraj Parlament Europejski. W poniedziałek ostateczną decyzję podejmą unijni ministrowie rolnictwa. Zdaniem ekspertów to początek końca systemu limitowania produkcji mleka.

Polska od dawna domagała się liberalizacji systemu kwot mlecznych w Unii Europejskiej. Ogranicza to rolników oraz mleczarnie, które nie mogą zwiększyć produkcji.

Tadeusz Nadrowski – prezes OSM Ostrołęka: jest to dobry pomysł, przede wszystkim dlatego, że pokazaliśmy duży potencjał polskiego mleczarstwa, który był wyhamowywany obawami zapłacenia kar mlecznych.

Podjęcie w najbliższy poniedziałek decyzji o zwiększeniu kwot mlecznych będzie oznaczało, że narodowy limit wzrośnie w sezonie 2008/2009 z 9,35 do 9,56 milionów ton. Polska domagała się jeszcze większego wzrostu nawet 5%-owego. Ale wobec sprzeciwu Niemiec, Austrii i Portugalii, przyjęto kompromisową formułę 2%.

Elżbieta Nitecka – ZPPM: jest takim pierwszym krokiem do zmniejszenia tych barier w postaci kwotowania mleka i stopniowego odchodzenie od tego systemu poprzez tak zwane miękkie lądowanie.

Zdaniem przedsiębiorców takie wzrosty powinny teraz następować, aż do momentu zlikwidowania obecnego systemu kwotowania. Całkowite uwolnienie produkcji mleka w Unii Europejskiej ma nastąpić w 2015 roku. Zdaniem ekspertów dzięki temu nastąpi znaczy wzrost produkcji i eksportu artykułów mleczarskich przez państwa Wspólnoty.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę