Producenci mięsa strusiego w Republice Południowej Afryki przechodzą obecnie prawdziwy kryzys. A wszystko przez nałożony rok temu zakaz importu mięsa strusiego do Krajów Unii Europejskiej.
Mniej więcej rok temu Unia Europejska nałożyła na rolników z RPA zakaz importu mięsa strusiego. Decyzję swoją Unia tłumaczyła pojawieniem się przypadków ptasiej grypy H5N2 wśród zwierząt, co spowodowało także spadek sprzedaży farmerów o 45%.
Tak czy owak branża „strusia” w RPA przeżywa teraz kryzys i liczy straty. Wprowadzony zakaz na szczęście nie obejmuje mięsa poddanego obróbce termicznej w temepraturze 70 st. C. Dzięki czemu jedno z niemieckich przedsiębiorstw zakupiło aż 40 t mięsa z firmy Klein Karoo International.
Wszystko wskazuje na to, że jedynie technologia obróbki termicznej stanowi szansę na odrodzenie eksportu do Europy. Tym bardziej, że inne państwa są żywo zainteresowane importem takiego mięsa.