Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Esperci zalecają poprawę jakości kiszonek

28 maja 2010
Eksperci ds. rolnictwa zalecają rozważenie nowego podejścia do zbiorów, mającego na celu poprawę jakości kiszonek

Zdaniem ekspertów ds. rolnictwa, rolnicy powinni rozważyć większe wykorzystanie kiszonek w belach oraz naprzemienne zamykanie pól, aby wyprodukować w tym roku kiszonki najlepszej jakości.
“Warto pamiętać, że dobrze pielęgnowana trawa pastwiskowa jest najtańszą karmą, a wielu rolników zapomina o zamykaniu pól dla produkcji kiszonek, myśląc jedynie o paszy, która będzie potrzebna kolejnej jesieni/zimy” – mówi dr. Dave Davies, badacz kiszonek  z Instytutu Biologii, Ochrony Środowiska i Rolnictwa (IBERS)
Tegoroczna niezwykle ciężka zima w Polsce spowodowała opóźnienia wzrostu trawy, wywołując wśród hodowców zwierząt gospodarskich poważne obawy dotyczące tego, czy rezerwy kiszonek będą wystarczające na okres zimowy.  Dr. Davies sugeruje, że w tym roku warto rozważyć kilka kwestii przed zamknięciem terenu na produkcję kiszonek.

   


“Wsadzanie wszystkich jajek do jednego koszyka, poprzez zbieranie wszystkich plonów pasz w tym samym czasie, może oznaczać bycie pozostawionym na łasce pogody oraz opóźnione zbiory, powodujące niższe wartości D, które wpłyną na zyskowność. Przeprowadzanie zbiorów w odstępach czasowych, zamiast jednorazowego zbierania, zagwarantuje, że przynajmniej część kiszonek będzie miała dobrą strawność”.  
“Dodatkowo, zamykanie pól, gdy wzrost trawy przewyższa wymagania pastewne, pomoże w utrzymaniu wysokiej jakości trawy pastwiskowej”.
Strawność paszy wpływa na spożycie masy suchej, co z kolei napędza produkcję – badania wykazują, że różnica pomiędzy 65 D a 70 D kiszonki jest warta 1,25 litra mleka na krowę dziennie, 0,2 kg. przyrostu masy ciała u bydła mięsnego oraz 0,1 kg. przyrostu masy ciała u owiec.
“Chociaż wydaje się oczywiste, że jeden duży zbiór jest konieczny do skutecznego wypełnienia pryzmy, rolnicy, którzy chcą w pełni wykorzystać swoje plony pasz, mogą rozważyć zastosowanie kiszonek w belach, obok tradycyjnej metody pryzmowej” – wyjaśnia dr. Davies. “Wykorzystanie beli pozwoli rolnikom wytworzyć przynajmniej pewną ilość kiszonek wysokiej jakości z mniejszych obszarów gruntu i umożliwi zbiory w czasie, gdy pogoda jest odpowiednia, a plony znajdują się w idealnym stanie dojrzałości.
Pan Kruszewski, ekspert z Wojewódzkiego Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, podkreśla inną korzyść wynikającą z przeprowadzania zbiorów w odstępach czasowych: “Jest to niezwykle przydatne z praktycznego punktu widzenia” – wyjaśnia. “Zbieranie w różnym czasie zwiększa efektywność zarządzania farmą. Jednak aby w pełni wykorzystać atuty tej metody, rolnicy powinni rozważyć naprzemienne zasiewanie pól różnymi plonami, mającymi różne okresy wzrostu i kwitnięcia”.
Ten nowy sposób utrzymania pola wymaga od rolników ponownego przemyślenia i unowocześnienia podejścia do zbiorów i produkcji kiszonek. “Skuteczne i nowoczesne rolnictwo jest oparte na postępie technologicznym i zastosowaniu najskuteczniejszych technik” – podsumowuje Norbert Schulze, Silage Marketing Manager w Dow Europe GmbH. “Jak zaobserwowali polscy eksperci, kiszonka w belach staje się coraz popularniejsza wśród rolników, ponieważ jest idealna do konserwacji nadmiaru trawy, mniej podatna na warunki pogodowe, a jej jakość – w przypadku odpowiedniego zarządzania – jest zwykle lepsza od jakości kiszonki w pryzmach, oraz może sprostać optymalnym wymaganiom żywieniowym inwentarzu różnego rodzaju”.  
Więcej porad dotyczących kiszonek w belach oraz zarządzania pastwiskami: www.dowsilage.com



Dow łączy ogromne możliwości nauki i technologii z "Czynnikiem ludzkim", aby nieustannie ulepszać to, co jest kluczowym elementem dla postępu ludzkości. Spółka łączy dziedzinę chemii i innowacyjność z zasadami trwałości, które pomogą zaradzić wielu problemom stanowiącym wielkie wyzwanie dla świata, takim jak zapotrzebowanie na czystą wodę, wytwarzanie energii odnawialnej i oszczędzanie energii oraz zwiększanie produktywności rolnictwa. Zróżnicowany portfel wiodących w branży rodzajów działalności związanych ze specjalistycznymi chemikaliami, zaawansowanymi technologicznie materiałami, technologią rolnictwa i plastikami, dostarcza różnorodnych produktów i opartych o technologie rozwiązań, klientom w około 160 krajach oraz w szybko rozwijających się sektorach takich jak: elektronika, woda, energia, farby i rolnictwo. W 2009 roku Dow wykazywał roczną sprzedaż $45 miliardów i zatrudniał na całym świecie około 52 000 pracowników. Powyżej 5 000 produktów firmy jest produkowanych w 214 zakładach w 37 krajach na całym świecie. Jeśli wyraźnie nie stwierdzono inaczej, wyrażenia "Dow" lub "Spółka" oznaczają Dow Chemical Company i jej skonsolidowane filie.
Więcej informacji o Dow można znaleźć na stronie  www.dow.com .


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę