biogaz_09_2025

Enologia - studia podyplomowe na UJ

12 listopada 2011
Dwusemestralne studia podyplomowe z zakresu enologii, czyli wiedzy o winie, uruchamia w tym roku akademickim Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie.

Jak poinformowała rzecznik krakowskiej uczelni Katarzyna Pilitowska, zajęcia będą prowadzone przez wykładowców Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz specjalistów z dziedziny enologii. W programie studiów przewidziano też zajęcia praktyczne w winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego, mieszczącej się w Łazach pod Bochnią (woj. małopolskie). Rozpoczęcie studiów zaplanowano na luty przyszłego roku.

Do tej pory enologię można było studiować w Krakowie jedynie w ramach fakultetu na Wydziale Farmacji UJ.

Jak podkreślają pomysłodawcy studiów, stworzą one uczestnikom możliwość poznania i zgłębienia tematyki związanej z winem.

"Od kilku lat obserwowany jest w Polsce znaczny rozwój branży winiarskiej, powiększa się liczba importerów wina, rośnie sprzedaż i spożycie wina. Mając na uwadze zarówno zdrowotne znaczenie wina, oraz coraz szersze europejskie regulacje prawne, studia podyplomowe z zakresu enologii starają się uzupełnić lukę dydaktyczną dla wszystkich zainteresowanych tematem wina i pragnących głębiej poznać wszystkie jego aspekty" - podkreślają przedstawiciele Wydziału Farmaceutycznego UJ.

Studia podyplomowe z zakresu enologii to kolejny – po działającej z sukcesem winnicy UJ – pomysł krakowskiej uczelni związany z tematyką winną.
Winnica, która powstała w 2004 roku w Rolniczym Zakładzie Doświadczalnym UJ w Łazach koło Bochni, zajmuje obecnie powierzchnię ponad 1 hektara. Dzięki zmianom w przepisach akcyzowych, może ona legalnie produkować i sprzedawać wytwarzany trunek.

Zgodnie z zasadami sztuki, wytwarzanie wina rozpoczęto w uniwersyteckiej winnicy po trzech latach od zasadzenia, od 2007 roku. Dlatego wino z tych zbiorów było pierwszym oficjalnym rocznikiem wina uniwersyteckiego. W drodze konkursu wybrano dla wina uniwersyteckiego nazwę - Maius, ale okazało się, że jest ona zastrzeżona. Wino przemianowano więc na Novum.

Winnica UJ jest prowadzona ekologicznie, wykonuje się tylko niezbędne zabiegi pielęgnacyjne. Szczepami, które w winnicy dają najlepsze wino, są odmiany: Seyval Blanc, Bianca, Aurora, Hibernal oraz Rondo. Większą część upraw stanowią te odmiany winorośli, z których otrzymuje się wino białe.



POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę