Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że spadki cen skupu utrzymujące się w Unii Europejskiej od początku bieżącego roku, powoli przekładają się na wyhamowanie wzrostowych tendencji w produkcji mleka. Według najnowszych danych Komisji Europejskiej w czerwcu br. skup mleka we Wspólnocie był wyższy o 4,3 proc. w porównaniu do 2013 roku i wyniósł 12,6 mln ton.
W całym I półroczu br. podaż surowca o 5,1 proc. przekroczyła ubiegłoroczny poziom, sięgając 74,8 mln ton. Wzrosty odnotowano praktycznie w każdym kraju UE, poza Hiszpanią, Grecją i Republiką Czeską. Wśród liczących się producentów mleka, największy przyrost skupu wystąpił w Wielkiej Brytanii (w I połowie br. o ponad 10 proc. w relacji rocznej do 7,6 mln t), Polsce (o 7,6 proc. r/r do 5,3 mln t) oraz we Francji (o 6,2 proc. do 13,2 mln t).
Powyższe spowodowało, że w analizowanym okresie wzrosła produkcja praktycznie wszystkich przetworów mleczarskich. Największe zmiany zaobserwować można było w przypadku pełnego mleka w proszku (PMP), którego wytworzono o 16,7 proc. więcej niż w 2013 roku (łącznie 318,6 tys. t). Było to możliwe dzięki dynamicznie rosnącemu popytowi importowemu na ten produkt. W analizowanym czasie eksport PMP z UE-28 do krajów trzecich sięgnął 215,6 tys. t, tj. był o 19 proc. wyższy w porównaniu do analogicznego okresu przed rokiem, w tym w odniesieniu do Algierii wzrósł ponad 3-krotnie do 50,5 tys. t.
W I półroczu br. unijne mleczarnie istotnie zwiększyły także produkcję mleka odtłuszczonego w proszku (OMP) - o prawie 10 proc. w relacji rocznej do 613,7 tys. t. Również w tym przypadku zmiany były napędzane eksportem, który wzrósł o 62 proc. w relacji rocznej do 328,8 tys. t. Czołowym odbiorcą unijnego OMP (podobnie jak PMP) była Algieria, z 24-procentowym udziałem w całkowitym eksporcie tego produktu. Kraj ten zaimportował 79,9 tys. t odtłuszczonego mleka w proszku z UE, ponad 2-krotnie więcej niż rok temu. Na drugim miejscu znalazły się Chiny (podobnie zresztą jak w 2013 roku), z prawie 12-procentowym udziałem.
W analizowanym okresie wzrósł także wywóz masła - o 25 proc. wobec 2013 roku, do 62,5 tys. t. Pomimo tego jednak, jego produkcja była dość stabilna (wzrost o 3 proc. r/r) i w I połowie roku wyniosła 1020,6 tys. t.
Na poziomie z ubiegłego roku - 1218,2 tys. t - ukształtowała się również produkcja serów, przy spadku eksportu o 1 proc. w relacji rocznej do 383,2 tys. t. Zważywszy, że podstawowym rynkiem zbytu dla unijnego sera jest Rosja, z prawie 30-procentowym udziałem w eksporcie tego produktu na rynki trzecie, II połowa roku niewątpliwie przeniesie dalszy spadek sprzedaży zagranicznej serów, a tym samym jego produkcji. Rosnąć prawdopodobnie będzie natomiast przetwórstwo mleka na masło oraz mleko w proszku.
Po spadkach notowanych w I półroczu br., zwiększyć może się także produkcja mleka płynnego oraz produktów acidofilnych (np. jogurtów).
9252551
1