Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Eksportujemy nieprzetworzone mięso drobiowe

21 sierpnia 2013
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że dane MRiRW dot. handlu międzynarodowego za pierwsze półrocze 2013 r. wskazują na utrzymanie się wysokiej dynamiki wzrostu eksportu nieprzetworzonego mięsa drobiowego, na poziomie 10 proc. w relacji rocznej. W rezultacie w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku wywieziono ok. 279 tys. t mięsa, z czego 80 proc. (225 tys. t) było przeznaczone na rynek UE.

Jednakże, co ciekawe największe tempo wzrostu eksportu odnotowano dla krajów pozaunijnych. W skali roku wzrósł on o 28% (12 tys. t) do poziomu 54 tys. ton. W tym kierunku wywozu dominują dwa rynki, Chiny i Benin, z drugiej strony coraz bardziej widoczna stają się Ukraina, Rosja i Rep. Konga.
Z kolei dynamika w przypadku rozwoju eksportu na rynku UE była już mniejsza i oscylowała na poziomie 8% w relacji rocznej. Wynika z tego, że jeśli obserwowana tendencja wzrostowa się utrzyma, popyt na mięso drobiowe poza UE może być siłą napędową dla polskiego eksportu w długim okresie.
Co więcej, warto podkreślić, że zgodnie z prognozami IERiGŻu produkcja mięsa drobiowego w kraju w br. powinna wzrosnąć o 8%, przy czym ok. 37% wielkości produkcji ma być przeznaczona na eksport. Zatem obserwowany dynamicznie rozwijający się eksport wpisuje się w tę tendencję.
W analizowanym okresie nie uległa z kolei zmianie struktura wywozu dot. głównych rynków zbytu polskiego mięsa drobiowego. Tutaj niezmiennie najważniejszymi odbiorcami pozostały Niemcy, Wielka Brytania i Republika Czeska z eksportem wynoszącym odpowiednio 44,6 tys. t, 25,3 tys. t i 26,3 tys. ton. Na te rynki trafia ponad 30% eksportu mięsa drobiowego z Polski. Przy czym wzrost wywozu na te rynki jest znacznie mniejszy, ok. 4% w skali roku, zatem nie jest to motor napędzający rozwój polskiego eksportu.
Patrząc z kolei na zmiany w bilansie handlowym mięsem drobiowym, widzimy, że przy rosnącym eksporcie i nieznacznym wzroście importu (zaledwie o 2% w analizowanym okresie do poziomu 20 tys. t) saldo wymiany handlowej w pierwszej połowie br. zwiększyło się o 25 tys. t do 260 tys. ton. Zatem Polska cały czas umacnia swoją pozycję konkurencyjną jako eksporter netto na rynku mięsa drobiowego.
Widać to tym bardziej na tle danych Eurostat'u dot. eksportu UE nieprzetworzonego mięsa drobiowego, które wskazują na znaczne spadki, ok. 25% w skali roku. Dotyczy to zarówno wywozu na rynki pozaunijne (-14%) jak i znacznej obniżki w skali roku na rynku wewnętrznym (-30%).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę