Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, po dynamicznych wzrostach notowanych w pierwszych siedmiu miesiącach br., sierpień i wrzesień przyniosły spadek wartości eksportu przetworów mleczarskich z Polski. Wstrzymane zostały obroty handlowe z Rosją, ale większa konkurencja na rynku unijnym spowodowała, że obniżył się też wywóz do krajów UE.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) we wrześniu br. całkowita wartość eksportu artykułów mlecznych była o 0,3% niższa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku i osiągnęła poziom 139,9 mln euro (w walucie polskiej obniżka sięgnęła 2% do 585,3 mln zł).
Rosyjskie embargo zostało nałożone nie tylko na Polskę, ale wszystkie państwa UE, w związku z czym nasiliła się konkurencja na rynku wspólnotowym. W rezultacie we wrześniu spadł też wywóz przetworów mleczarskich do innych krajów UE. Jego wartość osiągnęła poziom 98,4 mln euro, tj. o prawie 6% niższy w relacji rocznej. W przypadku masła spadek sięgnął 15% do 6,4 mln euro, zaś mleka w proszku - 26% do 11,9 mln euro. Wzrosła natomiast sprzedaż produktów typu: maślanka, kefiry, jogurty - o prawie 19% r/r do 10,3 mln euro.
W tej sytuacji rozwój handlu zagranicznego umożliwiają przede wszystkim kraje trzecie. We wrześniu wartość eksportu na rynki pozaunijne (oraz z wyłączeniem Rosji) wyniosła 41,6 mln euro i była o prawie 74% wyższa w porównaniu do analogicznego miesiąca przed rokiem.