Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Eksportujemy mniej nieprzetworzonej wieprzowiny

3 grudnia 2015
Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, odnotowano gorsze wyniki eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. Ze wstępnych danych MRiRW wynika, że w pierwszym półroczu sprzedaż tego rodzaju mięsa na rynki zagraniczne była niższa o 15% w porównaniu do analogicznego okresu w 2013 r., kształtując się na poziomie 177 tys. t.
Po spadkach na początku roku, obserwowaliśmy na rynku dynamikę wzrostową sprzedaży zagranicznej (w miesiącach marzec-maj). Jednak w czerwcu odnotowano znaczny spadek eksportu, do poziomu ok. 25 tys. t. Tak niski wolumen notowany był ostatnio w marcu br., czyli bezpośrednio po wprowadzeniu ograniczeń w handlu zagranicznym wieprzowiną. W opisywanym okresie zwiększył się import mięsa wieprzowego. W trakcie pierwszego półrocza do kraju przywieziono 296 tys. t, co oznacza wzrost o 2% w skali roku. W rezultacie dalszemu pogorszeniu uległo saldo handlu zagranicznego. W okresie I-VI br. ujemne saldo wyniosło 119 tys. t (wobec 84 tys. t w tym samym okresie w 2013 r.)
Analizując kierunki eksportu, warto zauważyć wzrost wolumenu mięsa sprzedawanego na rynek amerykański. Przez pierwsze sześć miesięcy br. na ten rynek wyeksportowano 7,5 tys. t mięsa, co oznacza 5-krotny wzrost w porównaniu z 2013 r. W strukturze eksportu rósł też udział Hongkongu. Od stycznia do czerwca sprzedano tam 14 tys. t mięsa (wzrost o 150%).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę