Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, odnotowano gorsze wyniki eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego. Ze wstępnych danych MRiRW wynika, że w pierwszym półroczu sprzedaż tego rodzaju mięsa na rynki zagraniczne była niższa o 15% w porównaniu do analogicznego okresu w 2013 r., kształtując się na poziomie 177 tys. t.
Po spadkach na początku roku, obserwowaliśmy na rynku dynamikę wzrostową sprzedaży zagranicznej (w miesiącach marzec-maj). Jednak w czerwcu odnotowano znaczny spadek eksportu, do poziomu ok. 25 tys. t. Tak niski wolumen notowany był ostatnio w marcu br., czyli bezpośrednio po wprowadzeniu ograniczeń w handlu zagranicznym wieprzowiną. W opisywanym okresie zwiększył się import mięsa wieprzowego. W trakcie pierwszego półrocza do kraju przywieziono 296 tys. t, co oznacza wzrost o 2% w skali roku. W rezultacie dalszemu pogorszeniu uległo saldo handlu zagranicznego. W okresie I-VI br. ujemne saldo wyniosło 119 tys. t (wobec 84 tys. t w tym samym okresie w 2013 r.)
Analizując kierunki eksportu, warto zauważyć wzrost wolumenu mięsa sprzedawanego na rynek amerykański. Przez pierwsze sześć miesięcy br. na ten rynek wyeksportowano 7,5 tys. t mięsa, co oznacza 5-krotny wzrost w porównaniu z 2013 r. W strukturze eksportu rósł też udział Hongkongu. Od stycznia do czerwca sprzedano tam 14 tys. t mięsa (wzrost o 150%).