Bank Gospodarki Żywnościowej podał, za Polskim Stowarzyszeniem Producentów Oleju, że firmy olejarskie zrzeszone w tym Stowarzyszeniu w 2013 r. przerobiły ponad 2,1 mln ton nasion rzepaku, co stanowi ok. 95 proc. krajowego przerobu.
Polskie firmy olejarskie wyprodukowały: ok. 900 tys. ton oleju rzepakowego; ok. 1,1 mln ton poekstrakcyjnej śruty rzepakowej; ok. 80 tys. ton makuchu rzepakowego.
W przypadku śruty rzepakowej, tak jak w poprzednich latach, ok. połowa surowca wyprodukowanego w Polsce trafiła na eksport. Wg danych opublikowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w 2013 r. wyeksportowano 603,6 tys. t śruty rzepakowej, tj. o 30 tys. t więcej niż w 2012 roku (o 5,2 proc.).
Najwięcej śruty rzepakowej wysłano do Hiszpanii i Niemiec. Udział tych krajów w polskim eksporcie w 2013 r. wyniósł odpowiednio 20 proc. i 19 proc. Znaczne ilości śruty trafiły również do Danii, Irlandii oraz Niderlandów. Łącznie do tych 5 ww. krajów trafiło blisko 75 proc. śruty rzepakowej wyeksportowanej z Polski (w ujęciu wolumenowym).