Jak podała ,,Rzeczpospolita'', w lutym 2014 r. eksport wieprzowiny z Polski był o 14 proc. niższy niż przed rokiem. Według danych ARR, najbardziej, bo aż o 86 proc., spadł eksport naszego mięsa wieprzowego na Ukrainę. O 41 proc. mniej niż przed rokiem kupiła go od nas Japonia, a o 31 proc. - Korea Południowa. Firmy uspokajają: większe powinno być spożycie w kraju.
Jak podaje „Rz", w lutym Polska nie eksportowała w ogóle wieprzowiny do Rosji, na Białoruś i do Kazachstanu. Tak słabe wyniki to skutek wykrycia afrykańskiego pomoru świń (ASF) u dzików: w styczniu na Litwie, a w połowie lutego także w Polsce.
Jednym z rynków, w którym eksporterzy pokładają największe nadzieje, jest Tajwan. Wprawdzie, tak jak większość krajów z Dalekiego Wschodu nie chce na razie naszego mięsa wieprzowego, ale przedstawiciele branży podkreślają, że tamtejsze firmy zabiegają szczególnie mocno o otwarcie granic dla wieprzowiny z Polski