,,Rzeczpospolita'' podała, że jak wynika z szacunków Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Regionalnego, od stycznia do maja 2014 r. wartość eksportu naszej wieprzowiny zmalała o niemal 17 proc., do niespełna 291 mln euro. W pierwszym półroczu spadek mógł sięgnąć nawet 20 proc.
Gdyby te przypuszczenia się potwierdziły, oznaczałoby to, że eksport polskiej wieprzowiny zmalał o ponad 80 mln euro rok do roku. Straty te byłyby jeszcze większe, gdyby naszym krajowym firmom nie udało się zwiększyć eksportu do krajów Unii Europejskiej, co było próbą rekompensacji utraty rynków Rosji, Białorusi i krajów azjatyckich.
Jak zauważa "Rzeczpospolita", w pierwszych czterech miesiacach 2014 r. najwięcej polskiej wieprzowiny trafiło do Włoch, Niemiec i Słowacji. Sprzedaż wzrosła tam rok do roku odpowiednio o 4, 62 i 33 proc. W tym samym czasie przed rokiem odbiorcą numer jeden były dla polskich firm Chiny.