Jak podaje FAMMU/FAPA według najnowszych danych opublikowanych przez Komisję Europejską, w ciągu całej pierwszej połowy bieżącego roku poza granice Unii Europejskiej wyeksportowano więcej serów i odtłuszczonego mleka w proszku (OMP), aniżeli w tym samym przedziale czasowym ubiegłego roku.
Wywóz serów poza granice UE po 6 miesiącach 2011 roku osiągnął poziom 324 tys. ton i był o 3,6% większy niż w tym samym okresie 2010 roku.
W czerwcu w skali miesięcznej odnotowano natomiast 5,2% zniżkę wywozu tych produktów mleczarskich z UE, których eksport w szóstym miesiącu br. osiągnął wielkość 48,9 tys. siącu br. osiągnął wielkość 48,9 tys. ton wobec 51,6 tys. ton z maja. W szóstym miesiącu 2011 roku poza unijne granice wysłano 39,1 tys. ton OMP, czyli o 4,9 tys. ton mniej niż w maju (-11,1%). W czerwcu odnotowano także spadek wskaźnika dynamiki wzrostu eksportu OMP w skali roku (czerwiec 2011/czerwiec 2010), który osiągnął wartość +5,11% wobec +72,5% sprzed miesiąca.
Natomiast w ciągu pierwszych sześciu miesięcy bieżącego roku wywóz OMP z UE osiągając poziom 243,9 tys. ton był wyższy o 33,7% niż w analogicznym okresie 2010 roku.
Wśród ważniejszych produktów mleczarskich eksportowanych poza UE zwyżkę w skali miesięcznej odnotowano jedynie w wywozie kazeiny. Wywóz tego przetworu z krajów UE był wyższy o 12,5% niż w maju 2011 roku i osiągnął poziom 4,5 tys. ton. Natomiast w ujęciu rocznym (czerwiec 2011/czerwiec 2010) odnotowano niemal 41% zwyżkę, a w ciągu pierwszego półrocza bieżącego roku poza UE wywieziono łącznie 22,6 tys. ton tego przetworu mlecznego (o 37% więcej niż w tym samym okresie 2010 roku). Wywóz pozostałych przetworów mlecznych objętych analizą był w czerwcu niższy niż w maju, jednak dzięki bardziej dynamicznym zwyżkom eksportu OMP, serów oraz mleka skondensowanego w poprzednich miesiącach, w całym pierwszym półroczu poza UE wyeksportowano więcej tych produktów mleczarskich niż w analogicznym okresie 2010 roku.