Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Eksport polskiej żywności rośnie mimo embarga na mięso

3 grudnia 2015
Mimo embarga na polskie mięso, w I kwartale br. wartość eksportu produktów rolno-spożywczych w stosunku do analogicznego okresu 2013 r. wzrosła o 7 proc. i przekroczyła 5 mld euro - podała Agencja Rynku Rolnego. Prawie 80 proc. eksportu trafia do krajów UE.

Import ukształtował się na poziomie 3,6 mld euro, czyli o 1 proc. więcej niż przed rokiem. Dodatnie saldo wymiany produktami rolno-spożywczymi osiągnęło poziom 1,4 mld euro wobec 1,1 mld euro w I kwartale 2013 r.
Jak powiedział PAP Wiesław Łopaciuk z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wyniki w handlu zagranicznym za pierwszy kwartał tego roku są mniej więcej zgodne z oczekiwaniami. "Wyniki eksportu są nieco lepsze niż prognozowaliśmy, mimo że nastąpił spadek wywozu mięsa czerwonego w związku z wykryciem w Polsce choroby afrykańskiego pomoru świń (ASF)" - zaznaczył.
Zakaz importu polskiej wieprzowiny wprowadziło od połowy lutego br. wiele krajów pozaunijnych - m.in. Rosja, Chiny, Korea i Japonia. Powodem było wykrycie ASF u dzików.
Instytut prognozuje, iż w całym 2014 roku eksport ukształtuje się na poziomie 19,7 mld euro wobec 19,9 mld euro w ubiegłym roku. Tegoroczny import szacowany jest na 13,9 mld euro, tj. o 2 proc. mniej niż w 2013 r. Łopaciuk zastrzegł jednak, że wyniki zależą od kursu złotego wobec euro oraz od tego, czy Rosja wprowadzi dalsze ograniczenie importu żywności z Polski, a Ukraina otworzy swój rynek na import polskiego mięsa.
W pierwszych trzech miesiącach br. w porównaniu z analogicznym okresem 2013 r. wzrosła sprzedaż mleka i jego przetworów, zbóż, tłuszczów roślinnych, mięsa drobiowego, produktów paszowych oraz wyrobów cukierniczych. Mniej natomiast sprzedaliśmy żywca, mięsa czerwonego, tłuszczów zwierzęcych, owoców i ich przetworów, soków owocowych i warzywnych, ziemniaków oraz nasion roślin oleistych.
W tym czasie w eksporcie dominowało mięso czerwone, produkty mleczarskie oraz tytoń i wyroby tytoniowe. Podobnie jak rok wcześniej, również w tym roku najwięcej polskich produktów trafiło do krajów UE - ok. 78 proc. całego eksportu produktów rolno-spożywczych. Głównym partnerem handlowym pozostają Niemcy, do których w I kwartale 2014 r. sprzedaliśmy produkty rolno-spożywcze za 1,1 mld euro (1,0 mld euro rok wcześniej).
Kolejnymi odbiorcami żywności z Polski są: Wielka Brytania, Francja i Rosja, Czechy, Włochy i Holandia. Do Rosji eksport wzrósł o 3 proc. Natomiast spadek wartości eksportu odnotowano w przypadku Ukrainy - ze 115 mln euro w I kw. 2013 r. do 96 mln euro w I kw. tego roku.
W okresie styczeń - marzec br. z zagranicy nasz kraj sprowadzał głównie ryby, mięso, owoce i warzywa oraz używki: kawę, herbatę i kakao. Zmniejszył się znacznie import makuch używanych do produkcji pasz.
Podobnie jak w przypadku eksportu, najważniejszym partnerem w imporcie jest Unia Europejska (82 proc. całego importu żywności), w tym Niemcy. Spośród krajów spoza UE na pierwszym miejscu pod względem wartości importu artykułów rolno-spożywczych znalazła się Argentyna, skąd sprowadzamy m.in. śrutę sojową, a na drugiej pozycji - Ukraina.
Nadwyżki w handlu żywnością to zasługa przede wszystkim rosnącej sprzedaży produktów mleczarskich, mięsa drobiowego, tytoniu, zbóż i wyrobów cukierniczych.


POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę