O 19 proc. wzrósł w ubiegłym roku eksport mięsa drobiowego z Polski - wynika z danych Agencji Rynku Rolnego. Było to możliwe m.in. dzięki konkurencyjnym cenom polskiego drobiu na unijnym rynku. Eksperci przewidują dalszy wzrost eksportu tego mięsa.
Według danych Komisji Europejskiej, na które powołuje się Agencja, w 2012 r. średnioroczna cena zbytu polskich tuszek kurcząt była najniższa w UE i wynosiła ok. 140 euro za 100 kg. To o ponad 50 euro za 100 kg mniej od średniej ceny notowanej na rynku unijnym.
Jak informuje Agencja Rynku Rolnego w swojej kwartalnej prognozie, w ciągu 11 miesięcy 2012 r. z Polski wywieziono 574 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, a głównymi odbiorcami mięsa drobiowego były kraje UE. Szacuje się, że w całym 2012 r. eksport produktów drobiowych wyniósł 615 tys. ton i był o 19 proc. wyższy niż w 2011 r. W tym roku wywóz drobiu także zwiększy się, ale dynamika tego wzrostu prawdopodobnie ulegnie spowolnieniu z uwagi na rosnącą konkurencję ze strony państw trzecich - ocenia zespół ekspertów ARR.
Drób jest chętnie kupowany na unijnym rynku, ale także rośnie jego spożycie w naszym kraju. Z szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej wynika, że Polacy w 2012 r. zjedli o 3 proc. mięsa drobiowego więcej niż rok wcześniej; na jedna osobę przypadło 26 kg. Według ekspertów chętniej kupujemy drób, bo jest on tańszy od innych gatunków mięsa. Specjaliści spodziewają się w tym roku dalszego wzrostu popytu na to mięso.
W ocenie ekspertów w 2013 r. produkcja drobiu będzie nadal rosła, ale wolniej niż dotychczas. Powodem jest m.in. bariera popytu oraz niska opłacalność chowu. Przewiduje się, że produkcja mięsa drobiowego w 2013 r. może być o 3-4 proc. wyższa niż w 2012 r. i wyniesie ok. 2 mln 350 tys. ton.
Brojlery skupowano w grudniu u.br. średnio po 3,66 zł/kg, czyli o 10 proc. taniej niż w lipcu 2012, ale o 1,8 proc. drożej niż w grudniu 2011 r.
Eksperci prognozują, że w pierwszej połowie br., ze względu na przewidywane wysokie ceny mięsa wieprzowego i wołowego, kurczaki podrożeją, ale wzrost cen będzie ograniczała rosnąca produkcja mięsa drobiowego. W marcu ceny kurczaków mogą kształtować się na poziomie 3,8-3,9 zł za kg, zaś w czerwcu 3,9-4,2 zł/kg.
9510957
1