Jak podaje FAMMU/FAPA miniony 2011 rok zamknęliśmy z łącznym wolumenem eksportu polskich owoców w wysokości 772,7 tys. ton. Ilość ta odpowiadała wartości 393,1 mln euro. Z kolei import tych produktów wyniósł odpowiednio 1,193 mln ton za kwotę 851,0 mln euro. Oznacza to, że w stosunku do 2010 roku eksport polskich owoców w ujęciu ilościowym spadł o 15%. Natomiast w przypadku importu zmniejszył się on zaledwie o niecały 1%.
Ale warzywa trzymają poziom
Jeśli chodzi o wolumen eksportu polskich warzyw w całym minionym roku, to należy zwrócić uwagę, że choć wyniósł on 582,2 tys. ton i nie zmienił się znacząco w stosunku do roku 2010, to jednak jego wartość zmniejszyła się. Na szczęście jedynie o niecałe 4,0 mln euro (w stosunku do 469,9 mln euro z poprzedniego roku).
Podobny poziom został zaobserwowany w przypadku importu warzyw. W 2011 roku
sprowadziliśmy ich 456,8 tys. ton wydając na nie 336,2 mln euro, podczas gdy w 2010 r. zaimportowaliśmy ich 438,7 tys. ton za sumę 357,5 mln euro.
Ziemniaki górą
W omawianym okresie eksport polskich ziemniaków osiągnął zaskakujący poziom prawie 74,0 tys. ton. Nie da się ukryć, że była to ilość znacznie wyższa niż w 2010 r., kiedy to wyniosła dokładnie 43,5 tys. ton. W zakresie importu nie wiele się zmieniło, ponieważ utrzymał się na poziomie 247,0 tys. ton - czyli kupiliśmy jedynie o niecałe 3 tys. ton więcej.
Przetwory owocowo-warzywne i owocowe
Tych poza nasze granice sprzedaliśmy mniej niż w roku 2010. W sumie wyeksportowaliśmy dokładnie 635,0 tys. ton przetworzonych owoców (743,2 tys. ton rok wcześniej) oraz 666,0 tys. ton przetworzonych warzyw ( mniej o ponad 13,0 tys. ton). Na tym polu polski rynek miał wyraźny niedostatek, dlatego trzeba było importować przetwory owocowo-warzywne w ilości o prawie 3% większej, a warzywne o 2%.
Gdzie trafiają nasze owoce i warzywa?
Największym odbiorcą polskich jabłek od lat jest Rosja. W 2011 r. także nie uległo to zmianie – trafiło ich tam 647,3 tys ton. Z kolei polskie warzywa sprzedawane są do państw unijnych oraz na Wschód, gdzie odbiorcą są kraje Wspólnotowe.
Sprowadzane do nas owoce pochodzą z państw unijnych oraz z pozostałych państw trzecich, natomiast warzywa to niemal w 100% produkty unijne – informuje FAMMU/FAPA.
9574484
1