Ptak_Waw_CTR_2024

Ekolubelszczyzna dla produkcji ekologicznej

3 października 2006

W połowie września w Urzędzie Marszałkowskim w Lublinie odbyło się zebranie założycielskie stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna".

Głównym zadaniem organizacji - powołanej przez producentów, przetwórców i dystrybutorów ekologicznej żywności oraz lubelskich naukowców - będzie koordynacja i wspieranie działań proekologicznych w regionie, szczególnie popularyzacja produkcji i spożywania ekologicznej żywności, prowadzenia zdrowego trybu życia, a także pozyskiwanie środków na tego typu działalność.

Przewodniczącą stowarzyszenia została dr Barbara Szymoniuk, wiceprzewodniczącymi Danuta Smoleń i Artur Tymiński, skarbnikiem Sylwia Sielska, sekretarzem Jadwiga Tatara.

Uczestniczący w spotkaniu Członek Zarządu Województwa Sławomir Sosnowski podkreślił znaczenie produkcji ekologicznej dla możliwości rozwoju rolnictwa naszego regionu poprzez wytwarzanie coraz popularniejszej w świecie naturalnej, zdrowej żywności. Wskazał na relatywną łatwość - w porównaniu z innymi częściami Polski - w transformacji tradycyjnych gospodarstw rolnych na produkcję ekologiczną ze względu na niskie uprzemysłowienie regionu, co rzutuje na brak skażenia środowiska naturalnego. Sławomir Sosnowski widzi również konieczność wykorzystania możliwości, jakie niesie wytwarzanie paliwa na bazie rzepaku.

Powstanie Stowarzyszenia "EkoLubelszczyzna" jest jednym z efektów projektu „Strategia Doliny Ekologicznej Żywności” opracowanego przez lubelskich naukowców Stanisława Skowrona i Barbarę Szymoniuk. „Strategia” została opracowana przez Wyższą Szkołę Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie. Projekt był współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Zintegrowanego Programu Operacyjnego Rozwoju Regionalnego. Instytucją wdrażającą jest Samorząd Województwa Lubelskiego. „Strategia Doliny Ekologicznej Żywności" jest projektem pilotażowym Regionalnej Strategii Innowacji województwa lubelskiego. Jego celem jest budowanie sieci współpracy skoncentrowanej wokół ekologicznej produkcji rolnej i jej marketingu. Ma połączyć stronę podażową i popytową eko-rynku (już realnie funkcjonujące na Lubelszczyźnie) przy uczestnictwie różnych organizacji i instytucji wspierających, jak samorządy, wyższe uczelnie i instytuty badawcze, ośrodki doradztwa, certyfikacji i kontroli.

Autorzy „Strategii” zakładają, że projekt wskaże możliwości rozwoju regionu dzięki współpracy wszystkich zainteresowanych ekologiczną produkcją.

Przedsięwzięcie stanowi regionalny eksperyment, dla którego przyjęto formułę tzw. klastra gospodarczego. Jest to formuła realnie sprawdzona w wielu krajach wysoko rozwiniętych. Koncepcja klastrowa wpisuje się w politykę wspierania tego typu struktur przez Unię Europejską. Według definicji Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości klaster to struktura skupiająca firmy i instytucje powiązane z określoną branżą (subproduktami regionalnymi) i skoncentrowana regionalnie.


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę