Firma Scandic Food wprowadziła właśnie do sprzedaży dżemy ekologiczne Streamline Organic w czterech podstawowych smakach: truskawkowym, malinowym, pomarańczowym i z czarnej porzeczki. Tego typu produkty jak i dżemy w wygodnych tubkach, przeznaczone przede wszystkim dla dzieci będą stanowiły trzon nowej oferty firmy w roku 2009.
Obecnie na ok. 340 mln zł rynku przetworów owocowych zdecydowanie dominują dżemy, do których należy 58% udziałów wartościowych. Daleko za nimi plasują się konfitury – 14%, powidła – 11%, marmolady – 8%, żurawina i borówka – 5% oraz owoce prażone – 4%.
Polscy klienci wybierając przetwory owocowe, zwracają uwagę nie tylko na smak, ale także na zawartość cukru.
Sprzedaż przetworów owocowych charakteryzuje się znaczną sezonowością. Siłą rzeczy przegrywają one konkurencję ze świeżymi owocami w miesiącach letnich (lipiec – wrzesień). Znaczenia zaczynają nabierać w okresie grudzień – kwiecień, a szczyt sprzedaży przypada na luty i marzec. Wynika to głównie z faktu, że do grona amatorów dżemów dołączają wtedy osoby, którym skończyły się zapasy przetworów własnej roboty. Są to też miesiące, kiedy konsumenci bardzo tęsknią już za słońcem i jako rekompensatę często wybierają przetwory z owoców zbieranych w sezonie letnim.