Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ekologia w mleczarniach

5 stycznia 2016
Brytyjskie mleczarnie przyjęły tak zwaną zieloną strategię. Zmniejszenie zużycia energii, wody i emisji dwutlenku węgla oraz używanie opakowań wyprodukowanych z surowców wtórnych, to tylko część zmian, które będą wprowadzane stopniowo aż do 2020 roku.

W dłuższej perspektywie, czyli w ciągu 12 lat duzi przetwórcy zobowiązali się do redukcji zużycia wody o 30% w porównaniu z poziomem z zeszłego roku. Małe mleczarnie mają je ograniczyć o 20%. Branża porozumiała się także w sprawie opakowań produktów mleczarskich. Za kilka lat aż połowa ma być wykonana z surowców wtórnych.

Te przetwórnie, które używają bojlerów na gaz, będą musiały zamontować specjalny system redukujący ilość zanieczyszczeń z jego spalania. Eksperci chwalą zieloną strategię Brytyjczyków i mówią o konieczności wprowadzania podobnych rozwiązań przez koncerny w innych krajach.


POWIĄZANE

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...

Główny Inspektor Sanitarny dr n. med. Paweł Grzesiowski przekazał 18.11.2024 pod...

Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia, a ich supleme...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę