Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ekologia na talerzu

24 stycznia 2007

Zapotrzebowanie jest brakuje tylko produktów. Tak o żywności ekologicznej mówią właściciele sklepów i restauracji, którzy eko-produktami chcą przyciągnąć klientów.

- Z nabiałem jest najtrudniej. Certyfikowanym. Bo ten tak zwany „zdrowy” jest, ale bez certyfikatu. – mówi Małgorzata Lisicka, właścicielka restauracji w Warszawie

Zdaniem właścicieli gospodarstw ekologicznych, takie problemy to efekt wciąż niskiej opłacalności produkcji.

Wojciech Książek właściciel gospodarstwa ekologicznego: - Jeśli nie miałbym konwencji, czyli produktów nieekologicznych – nie utrzymałbym się na rynku.

To sytuacja przejściowa – uspokajają specjaliści. Opłacalność produkcji na pewno wzrośnie. Zapotrzebowanie na polskie produkty ekologiczne szczególnie na Zachodzie jest coraz większe. To będzie napędzać krajową produkcję. - Dynamika na zachodzie wynosi 30%. Polskę czeka to samo.- uważa Bohdan Juchniewicz ze Stowarzyszenia Ekologia Polska.

W ubiegłym roku, obroty gospodarstw ekologicznych wyniosły 200 milionów złotych. Według szacunków, w ciągu najbliższych 10 lat wartość handlu produktami ekologicznymi może wynieść nawet 2 miliardy złotych.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę