Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ekogala 2013

3 grudnia 2015
W dniach 24 - 26 maja (od piątku do niedzieli) w rzeszowskiej Hali „Podpromie” (ul. Podpromie 10) odbędą się Międzynarodowe Targi Żywności i Produktów Ekologicznych „Ekogala”.  Jednym z wystawców będzie Dolina Ekologicznej Żywności, która w trakcie imprezy organizuje dla zwiedzających specjalne „EkoForum” związane z tematem przewodnim Targów (miód i produkty pszczele).
 
Na pierwszy dzień Targów Dolina zaplanowała seminarium skierowane do uczniów szkół podstawowych klas I - IV, na którym zaprezentuje pracę pszczelarza w praktyce. Będzie także okazja do degustacji potraw, przygotowanych z produktów ekologicznych. W ostatnim dniu, ekspert z Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum, prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, wygłosi przemówienie na temat użyteczności produktów pszczelich w żywieniu i leczeniu. Pod sam koniec imprezy  będzie można także obejrzeć  pokaz wypiekania chleba.
Tegoroczna „Ekogala” będzie już siódmą edycją imprezy, która skupia certyfikowanych producentów oraz przedstawicieli polskich i zagranicznych przedsiębiorstw, a także wszystkich zainteresowanych ekologią oraz produktami ekologicznymi. Współorganizatorem wydarzenia jest Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego,  jeden z klastrowiczów Doliny Ekologicznej Żywności.

 Dolina Ekologicznej Żywności to pierwszy w Polsce tego typu klaster, którego celem  jest zbudowanie na terenie Polski Wschodniej ponadregionalnej platformy współpracy w zakresie rozwoju i promowania ekologicznych produktów żywnościowych.
 
Program „EkoForum” Doliny Ekologicznej Żywności, organizowanego w trakcie Międzynarodowych Targów Żywności i Produktów Ekologicznych w Rzeszowie, przestawia się następująco:
 
Piątek – 24.05.2013 r.
10.00  Rozpoczęcie Targów
10.00 - 12.00  Seminarium dla uczniów szkół podstawowych klas I - IV pt. „Skąd się biorą ekologiczne miody” – Jerzy Bańkowski
10.30 - 10.45 Informacja o działalności klastra Dolina Ekologicznej Żywności – Teresa Borzęcka
„Praca pszczelarza w praktyce”- pokaz odzieży ochronnej, narzędzi i urządzeń oraz miodów i innych produktów pszczelich w różnych fazach ich powstawania – Marek Barzyk
11.15 - 12.00 Degustacja potraw przygotowanych z produktów ekologicznych oraz pokaz przygotowywania przekąsek ekologicznych – uczniowie z Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie
 
Sobota – 25.05.2013 r.
9.00 - 15.00  Panel edukacyjny dla pszczelarzy i zaproszonych gości – Marek Barzyk
 
Niedziela – 26.05.2013 r.
10.00 -11.30 „Produkty pszczele w żywieniu i leczeniu” – prof. dr hab. Ryszard Czarnecki, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum
14.00  Pokaz wypiekania chleba – Marian Wójtowicz
16.00  Oficjalne zakończenie Targów

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę