Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Eko Żywność

10 grudnia 2008
Jakość żywności jest pojęciem szerokim. Składa się na nią bezpieczeństwo żywności, wartość odżywcza (zawartość związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka takich jak: witaminy, białka, cukry oraz niski poziom substancji szkodliwych), walory smakowe, zapachowe oraz wygląd, opakowanie i oznakowanie. Na rynku znajduje się bogata różnorodność produktów, z których zdecydowana większość wytwarzana jest w sposób konwencjonalny. Biorąc pod uwagę tę olbrzymią różnorodność, nasuwa się pytanie: Skąd coraz większe zainteresowanie żywnością ekologiczną???
Żywność ekologiczna - zgodnie z zasadami zawartymi w rozporządzeniu Rady (EWG) 2092/9 w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych z późniejszymi zmianami tym terminem określa się żywność produkowaną bez użycia nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin, przy zachowaniu żyzności gleby oraz różnorodności biologicznej.
Zatem żywność ekologiczna różni się zasadniczo od żywności konwencjonalnej m. in. tym, że:
 - do jej produkcji nie używa się chemicznych środków ochrony roślin i nawozów sztucznych, do nawożenia dopuszczalne są  m.in. nawozy zielone, kompost, obornik, minerały dostępne w przyrodzie
 - w gospodarstwach ekologicznych w żywieniu zwierząt stosuje się przede wszystkim pasze z własnego, ekologicznego gospodarstwa lub dokupuje się pasze ekologiczne z dopuszczalną domieszką pasz konwencjonalnych
 - ekologiczne artykuły spożywcze nie zawierają sztucznych barwników, środków zapachowych, smakowych, konserwujących
Na całym świecie rośnie więc popyt na żywność wysokiej jakości, wyprodukowaną pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących czyli na żywność ekologiczną. Podobnie jak ma to miejsce w przypadku innych "markowych" produktów, zdarzają się przypadki jej fałszowania. W związku z tym w krajach Unii Europejskiej wprowadzono system kontroli i certyfikacji produkcji ekologicznej. Graficznym odzwierciedleniem tego, że produkt został wytworzony zgodnie z tym systemem jest wspólnotowy znak ,,Rolnictwo ekologiczne" wspólnotowy znak umieszczony na etykiecie produktu"
Znak rolnictwa ekologicznego funkcjonuje na mocy Rozporządzenia Rady (EWG) nr 2092/91 z dnia 24 czerwca 1991 r. w sprawie produkcji ekologicznej produktów rolnych oraz znakowania produktów rolnych i środków spożywczych.
Poza tym na etykiecie produktu  powinny  znaleźć się następujące informacje:
 - nazwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej, której podlega producent
 - nazwa i adres producenta oraz jeśli różny - właściciela lub sprzedawcy produktu, nazwa produktu, gdzie stosowne, znak identyfikacyjny partii towaru
 - napis ,,Rolnictwo ekologiczne - system kontroli WE"
 - wspólnotowy znak ,,Rolnictwo ekologiczne"
Biorąc do ręki produkt oznaczony w taki właśnie sposób możemy być pewni, że jest to naprawdę ekologiczna żywność, a co za tym idzie:
 - przynajmniej 95% składników tak oznaczonego produktu zostało wyprodukowane metodami ekologicznymi
 - produkty były nadzorowane podczas procesu produkcji i przygotowania zgodnie z przyjętymi wytycznymi
 - produkty są sprzedawane bezpośrednio przez producenta lub w zamkniętych, zabezpieczonych i oznakowanych opakowaniach
 - wiadomo przez kogo, gdzie i w jakich warunkach został wytworzony produkt (na produkcie znajduje się nazwa producenta, przetwórcy i sprzedawcy oraz kod i nazwa jednostki certyfikującej
Znakiem tym mogą oznaczać swoje produkty wszystkie certyfikowane gospodarstwa ekologiczne i certyfikowani producenci żywności, a wspólnotowe logo ,,rolnictwo ekologiczne" sprawia, że produkty stają się markowe".


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę