Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

EHEC zmutowało. Wykryto nowy szczep bakterii

9 czerwca 2011
Po raz pierwszy na produktach spożywczych wykryto groźny typ bakterii: O104:H4, który grasuje na północy Niemiec i zabił już 25 osób.  
Eksperci z Magdeburga wykryli nowy szczep pałeczki okrężnicy EHEC na resztkach ogórków - poinformowały władze niemieckiego landu Saksonia-Anhalt. Próbki pobrano z pojemnika na odpadki należącego do rodziny, której członkowie zakazili się bakterią.

Jak informuje niemiecka agencja dpa, nie jest jasne, w jaki sposób doszło do zanieczyszczenia bakterią resztek ogórków. Po raz pierwszy jednak wykryto na produktach spożywczych groźny jej typ O104:H4, który grasuje na północy Niemiec i zabił już 25 osób.

Przebadane odpadki leżały w pojemniku na śmieci organiczne od dwóch tygodni, dlatego nie można wyciągać żadnych daleko idących wniosków z wyników testów - zastrzegł rzecznik ministerstwa zdrowia w Saksonii-Anhalt. W tym kraju związkowym Niemiec stwierdzono 32 przypadki infekcji EHEC.

Trzyosobowa rodzina, do której należał pojemnik z odpadkami zawierającymi bakterie, zachorowała 19 maja. U ojca przebieg infekcji był lżejszy, jego żona trafiła do szpitala, u córki zaś wystąpił groźny dla życia zespół hemolityczno-mocznicowy (HUS), wywoływany przez toksynę bakterii. Rodzina nie przebywała w ostatnim czasie w północnych Niemczech, najbardziej dotkniętych epidemią zakażeń EHEC.

Nigdy nie uda się zidentyfikować źródła zakażeń?

Przedstawiciele niemieckich władz zasygnalizowali, że być może nigdy nie uda się zidentyfikować źródła zakażeń bakterią EHEC. Minister zdrowia Daniel Bahr wskazał, że doświadczenia wcześniejszych epidemii EHEC na świecie pokazują, iż w większości - w 70-80% - przypadków nie udaje się wykryć jej źródeł. Jak zapewnił, niemieckie władze robią wszystko, co możliwe, by znaleźć przyczynę fali zatruć wywołanych enterokrwotocznym szczepem E. coli.

Wciąż aktualne pozostaje ostrzeżenie przed spożywaniem ogórków, sałaty i pomidorów na surowo, a także kiełków. Bardzo poważnie traktowany jest trop wskazujący na kiełki z gospodarstwa w okręgu Uelzen w Dolnej Saksonii jako źródło epidemii, pomimo że pierwsze testy kiełków nie wykazały obecności bakterii. Kilkudziesięciu chorych przebywających w szpitalach w Dolnej Saksonii twierdziło, że spożywało kiełki. Wspomniane gospodarstwo dostarczało również kiełki do stołówek, restauracji i hoteli na północy Niemiec, których wielu gości zaraziło się EHEC.

W Niemczech odnotowano ponad 1900 zakażeń EHEC, z czego u ponad 670 osób choroba ma ciężki przebieg. Bahr poinformował, że liczba nowych infekcji spada, co daje powody do ostrożnego optymizmu, iż najgorsze już minęło.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę