Jak podała FAMMU/FAPA z najnowszych danych opublikowanych przez Amerykański Departament Rolnictwa wynika, że Egipt zalicza się do czołowych światowych zarówno producentów jak i i eksporterów pomarańczy - kraj ten znajduje się w pierwszej dziesiątce globalnych producentów pomarańczy.
Corocznie największe ilości tych cytrusów kierowane są na rynek Arabii Saudyjskiej, Rosji czy Iranu. Łączne zbiory pomarańczy w Egipcie stanowią około 30 proc. całkowitych zbiorów owoców w tym kraju i ponad 65 proc. w przypadku zbiorów samych tylko owoców cytrusowych. W sezonie 2011/2012
prognozowana produkcja będzie nieco niższa wobec poprzedniego sezonu (głównie z uwagi na niekorzystne warunki pogodowe - susza) i oszacowana została na około 2,35 mln ton wobec 2,43 mln ton.
W Egipcie pomarańcze uprawiane są na obszarze ponad 131,0 tys. ha, a z uwagi zarówno na wysoką produkcję jak i niskie ceny tych owoców na egipskim rynku pomarańcze są najpopularniejszym owocem w tym kraju. Średniorocznie na 1 obywatela przypada spożycie na poziomie 33 kg - co łącznie daje wielkość około 1,35 - 1,36 mln ton w każdym roku.