MERCOSUR1
TSW_XV_2025

EFSA potwierdza, że pestycydy zabijają pszczoły

5 stycznia 2016
Od wielu lat, badania naukowe pokazują, że pestycydy „systemowe” lub „neonikotynoidy” dezorientują pszczoły. Wpływając na ich system nerwowy, te chemiczne substancje zabiły 30% pszczół, czyli o 25% więcej niż 15 lat temu, ostrzegają eksperci.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zajął się tą kwestią i przedstawił w ostatnim tygodniu swoje wnioski.

Według agencji, aż trzy produkty mają wpływ na nektar i pyłek, jak wyjaśnia Frédéric Vincent, rzecznik Tonio Borg, europejskiego komisarza ds. Zdrowia i Ochrony Konsumenta.

Produkowane przez niemiecką grupę Bayer i szwajcarską Syngenta, pestycydy zawierają trzy neonikotynoidy: klotianidyna, imidacloprid i thiamethoxam.

Bayer i Syngenta mają czas do 25 stycznia, żeby odnieść się do tego raportu i listu, który EFSA zaadresuje do nich w tym tygodniu.

Komisja Europejska bierze byka za rogi i zarezerwowała termin zebrania na 31 stycznia.

29 lipca Francja zakazała stosowania Crusier OSR do uprawy rzepaku (przy uprawie kukurydzy wciąż jest dozwolony), podczas gdy we Włoszech i Niemczech zabroniono używania pestycydów tylko w przypadku kukurydzy.

Holandia zabroniła ich przy uprawie roślin, które przyciągają pszczoły, a Słowenia dla wszystkich roślin. Agencja EFSA ze swojej strony mogłaby całkowicie zabronić stosowania pestycydów.




POWIĄZANE

Nowy rok i nowe szanse na otwarcie nowych rynków dla polskiej żywności wysokiej ...

Polska branża cukrownicza, od dekad oparta na węglu, stoi dziś przed kluczowym w...

Aplikacje IoT służą zintegrowaniu urządzeń, sensorów i całej infrastruktury, dzi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę