MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Dziś święto hot-doga

5 stycznia 2016
Uwielbiana przez Amerykanów, kultowa przekąska – hot-dog, obchodzi swoje święto już 4 lipca. Nie bez powodu, dzień hot-doga, będącego jednym z symboli amerykańskiego stylu życia, wypada tego samego dnia, co Święto Niepodległości w USA. Święto sławnej na cały świat przekąski celebrowane jest od blisko 100 lat. Wariantów „gorącego psa” jest wiele, ale najbardziej znany to klasyczny - podłużna bułka z podgrzaną parówką. Tego dnia warto zjeść chociaż jednego.

Dzień hot-doga celebrowany jest od prawie 100 lat. Obchody zapoczątkował konkurs, urządzony w 1916 roku przez bar Nathan's Famous na Surf Avenue w Nowym Jorku. Wielbiciele tej przekąski do dziś spotykają się tam, by zajadać się ulubioną kanapką.
Kto wymyślił sławnego hot-doga?
Historia tej przekąski nie jest jednoznaczna, wiele osób przypisuje sobie miano „wynalazcy” hot-doga. Najprawdopodobniej jednak ta forma jedzenia pochodzi od niemieckich imigrantów, którzy w XIX w rozpropagowali ją w USA. Następnie kanapka w nieco zmienionej postaci stała się częścią amerykańskiej kultury.
Popularyzacja hot-doga nastąpiła w 1893 roku. Stało się to za sprawą Wystawy Kolumba (światowa wystawa World Fair), podczas której w celu zaspokojenia głodu wielomilionowej rzeszy zwiedzających, otwarto setki stanowisk z bułkami z parówkami. Drugim ważnym zdarzeniem upowszechniającym „gorące psy” było otwarcie pierwszego stoiska, z nimi w roli głównej, na stadionie baseballowym. Na pomysł wpadł Chris von de Ahe, ówczesny właściciel St. Louis Browns, drużyny Major Leauge of Baseball.
W hot-dogu liczy się dobrej jakości parówka
Chociaż hot-dogi w Polsce nie są tak popularne jak w USA (rocznie zjada się tam około 20 miliardów bułek z parówką), to z roku na rok zjadamy ich coraz więcej. – Aby przygotować smacznego hot-doga, zwróćmy uwagę na dobór składników. Klasyczny hot-dog składa się z trzech elementów: z parówki, pulchnej, lekko chrupiącej podłużnej bułki oraz sosu lub ketchupu. Oczywiście są niezliczone wariacje tej kanapki, z różnego typu dodatkami, np. warzywami. Tym, którzy mają sentyment do taste of America polecam zwrócenie uwagi na samą parówkę, w której tkwi sekret. Powinna być najwyższej jakości, z dużą zawartością mięsa, dosyć cienka, aby zmieściła się w bułce. W naszej ofercie znajdują się rozmaite parówki, które idealnie nadają się do tej przekąski – np. Parówki z szynki, Paryżanki - docenione przez konsumentów lub Parówki ostrołęckie. Bułka z parówką zaliczana jest do przekąsek typu fast food, dlatego żeby to danie było bardziej wartościowe, użyjmy np. parówek z szynki, które oprócz zawartości 93% mięsa, nie posiadają w składzie glutaminianu sodu i fosforanów. Dodatkowo kanapkę możemy urozmaicić świeżymi warzywami. Bułki należy podpiec w piekarniku aż zrobią się chrupiące, a parówki ugotować lub równomiernie obsmażyć np. w cebulce z dodatkiem rozmarynu – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Ciekawostki związane z hot-dogami:
Amerykanie rocznie zjadają ok. 20 miliardów hot-dogów (średnio 60 sztuk rocznie na osobę).
Najdłuższy hot dog świata miał ok. 60 metrów, typowy hot-dog konsumowany jest przeciętnie w 6 kęsach.
Najwięcej bułek z parówką jedzą nowojorczycy (więcej od mieszkańców Chicago, w którym zjada się ich rocznie 150 milionów, Chicago jest nazywane stolicą hot-dogów).
Hot-Dog to ulubiona potrawa sławnych: Marlena Dietrich uwielbiała je z szampanem, zajadał się nimi najsławniejszy gangster z Chicago - Al’a Capone. Natomiast przed stoiskiem z hot-dogami Bruce Willis oświadczył się Demi Moore.
Najdroższego hot-doga można zjeść w Stanach Zjednoczonych. Od 2010 roku oferuje go restauracja Serindipity 3 w Nowym Jorku i kosztuje 69 dolarów za sztukę. Cena podyktowana jest najlepszej jakości składnikami.
Aktualnym nieoficjalnym mistrzem w jedzeniu na czas hot-dogów, nie jest Amerykanin tylko Japończyk, 34-letni Takeru Kobayashim, który w ciągu 10 minut zjadł ich 69.
Pyszne hot-dogi z „Parówkami z szynki” ZM Pekpol i świeżymi, sezonowymi warzywami
Lista zakupów:
1) opakowanie „Parówek z szynki” ZM Pekpol
2) bułki typu paluch, do hot-dogów
3) masło
4) pomidor
5) zielony ogórek
6) sałata
7) rzodkiewka
8) świeża czerwona cebula
9) sos musztardowy
Przygotowanie:
Parówki wystarczy ugotować lub podsmażyć. W tym czasie należy przygotować bułki typu paluch, do hot-dogów, czyli zrobić wzdłuż nich nacięcie, posmarować masłem i podpiec. Następnie opieczone bułki posmarować ketchupem, wyłożyć sałatą, włożyć kawałeczki pomidora, zielonego ogórka, rzodkiewki, a na końcu parówkę. Całość można oprószyć świeżo posiekaną czerwoną cebulką i polać ketchupem lub sosem.
Smacznego

O firmie:
Pekpol to producent wysokiej jakości wyrobów mięsnych, będący na polskim rynku od ponad 30 lat (początki działalności sięgają 1974 roku). Zakłady Mięsne prowadzą aktywność zarówno na rynku krajowym, jak i za granicą. Firma eksportuje swoje produkty do takich krajów jak: Wielka Brytania, Irlandia, Włochy, Litwa i innych. Gama wyrobów jest bardzo szeroka: wędzonki, kiełbasy cienkie, wędliny podrobowe oraz wyroby blokowe. Sztandarowym produktem firmy są parówki „Paryżanki”, które już dwa razy zdobyły laur konsumenta NAJLEPSZE W POLSCE. Pekpol wciąż poszerza asortyment oraz unowocześnia linie produkcyjne, wprowadzając nowe technologie. Tym samym produkty dostępne są w wielu krajach Unii Europejskiej.


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę