Pod hasłem,, Dzień Babci i Dziadka – z QAFP świętujemy cały rok!’’ 21 stycznia w Pałacu Prymasowskim w Warszawie odbyło się spotkanie zorganizowane przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Impreza ta była sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, i zgromadziła licznie przybyłych seniorów m.in. członkinie Ligi Kobiet Polskich.
Seniorzy to dziś coraz bardziej aktywna grupa, która podejmuje świadome decyzje zakupowe i wpływa na kształtowanie nawyków żywieniowych całej rodziny. Wiedza posiadana przez „domowych liderów opinii” przekazywana jest młodszym pokoleniom, dzieciom i wnukom. To ważne, aby Babcia i Dziadek rozpieszczali wnuki zdrowymi owocami czy smacznymi przekąskami mięsnymi, a nie chipsami, czy popularnymi niestety fast foodami.
W trakcie całodniowego eventu nie zabrakło wykładów i indywidualnych porady dietetycznych specjalistów od zdrowego trybu życia prof. Krzysztofa Krygiera i dr hab. Lucyny Kozłowskiej z Wydziału Nauk o Żywieniu SGGW. Eksperci podkreślili wpływ zbilansowanej diety na zdrowie seniorów. Przekazali informacje o tym, co i jak jeść, aby zachować witalność, sprawność i urodę. W prawidłowej diecie seniorów nie może oczywiście zabraknąć mięsa. Szczególnie zalecane są elementy kurczaka i indyka, ale również szynka wieprzowa schab czy polędwiczki. Liczy się jednak ich jakość, a tę gwarantuje System QAFP.
W trakcie imprezy w części warsztatowej odbyły się pokazy kulinarne i nauka gotowania pod okiem fachowców – Jacka Sulicha (wieloletniego szefa kuchni hotelu Victoria Intercontinetal w Warszawie), Dariusza Zahorańskiego (szefa kuchni hotelu Radisson w Warszawie), Jarka Maliszewskiego (szefa kuchni hotelu Hetman), a także Carlosa Gonzaleza Tejery (założyciela Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni). miały dodatkową atrakcją byłykonkursy dla uczestników spotkania pod hasłem „Wariacje na temat polędwicy wieprzowej QAFP, schabu QAFP, kanapek i karkówki QAFP”. Trzeba nadmienić, że konkursy kulinarne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem ze strony uczestniczek, a rywalizujące drużyny wykazały się ogromnym zaangażowaniem.
Jolanta Ciechomska – koordynator ds. Systemu QAFP i Dariusz Zahorański – Mistrz Kuchni QAFP poprowadzili „Akademię Jakości QAFP”, na której przedstawili walory mięsa wieprzowego, drobiowego i wędlin z certyfikatem. Dodali także, że niebawem System zostanie rozszerzony o pieczywo.
Aldona Michalak, przewodnicząca Ligi Kobiet Polskich (współpracującej z UPEMI w ramach kampanii „QAFP na obcasach”) podkreśliła, że takie spotkania są bardzo potrzebne. „Na dzisiejszy event przyjechały kobiety z całej Polski. Mogą się dziś uczyć przez zabawę, zdobywać wiedzę dietetyczną, a jednocześnie brać udział w konkursach kulinarnych. Są zachwycone dzisiejszym spotkaniem – jakością degustowanych wyrobów QAFP, rozmowami z dietetykami, kucharzami i przedstawicielami Unii”.
Uczestniczki spotkania – Krystyna Pasoń z Barwic i Regina Zielińska ze Szczecinka zachwycały się wyjątkowym smakiem i apetycznym wyglądem mięsa i wędlin QAFP. „Na dzisiejszym spotkaniu zdobywamy nowe umiejętności kulinarne, a także wiedzę, którą z pewnością przekażemy młodszym pokoleniom. Ważne jest, żeby wiedzieć, co się je. A to zdecydowanie ułatwia System Jakości QAFP”.
Uczestniczki podkreśliły, że świadomie wybierają produkty spożywcze, czytają etykiety. Dodały jednak, że zawarte w nich informacje pisane są zbyt małą czcionką, co zdecydowanie utrudnia ich odczytanie.
Event dla seniorów odbył się w ramach kampanii „QAFP na obcasach” sfinansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. W ramach akcji przewidziane są jeszcze spotkania bezpośrednie w Dniu Kobiet, Dniu Matki i Dniu Dziecka. Dietetycy, kucharze i przedstawiciele UPEMI będą promować System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP i wyroby z certyfikatem – mięso wieprzowe, drobiowe, wędliny i, już wkrótce, pieczywo.
8821818
1