Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dzień Babci i Dziadka z QAFP

5 stycznia 2016
Pod  hasłem,, Dzień Babci i Dziadka – z QAFP świętujemy cały rok!’’ 21 stycznia w Pałacu Prymasowskim w Warszawie odbyło się spotkanie zorganizowane przez Unię Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego. Impreza ta  była sfinansowana z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego, i zgromadziła licznie przybyłych seniorów m.in. członkinie Ligi Kobiet Polskich.
Seniorzy to dziś coraz bardziej aktywna grupa, która podejmuje świadome decyzje zakupowe i wpływa na kształtowanie nawyków żywieniowych całej rodziny. Wiedza posiadana przez „domowych liderów opinii” przekazywana jest młodszym pokoleniom, dzieciom i wnukom. To ważne, aby Babcia i Dziadek rozpieszczali wnuki zdrowymi owocami czy smacznymi przekąskami mięsnymi, a nie chipsami, czy popularnymi niestety fast foodami.

       
       


W trakcie całodniowego eventu nie zabrakło wykładów i indywidualnych porady dietetycznych specjalistów od zdrowego trybu życia prof. Krzysztofa Krygiera i dr hab. Lucyny Kozłowskiej z Wydziału Nauk o Żywieniu SGGW. Eksperci podkreślili wpływ zbilansowanej diety na zdrowie seniorów. Przekazali informacje o tym, co i jak jeść, aby zachować witalność, sprawność i urodę. W prawidłowej diecie seniorów nie może oczywiście zabraknąć mięsa. Szczególnie zalecane są elementy kurczaka i indyka, ale również szynka wieprzowa schab czy polędwiczki. Liczy się jednak ich jakość, a tę gwarantuje System QAFP.

W trakcie imprezy w części warsztatowej odbyły się pokazy kulinarne i nauka gotowania pod okiem fachowców – Jacka Sulicha (wieloletniego szefa kuchni hotelu Victoria Intercontinetal w Warszawie), Dariusza Zahorańskiego (szefa kuchni hotelu Radisson w Warszawie), Jarka Maliszewskiego (szefa kuchni hotelu Hetman), a także Carlosa Gonzaleza Tejery (założyciela Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni). miały dodatkową atrakcją byłykonkursy dla uczestników spotkania pod hasłem „Wariacje na temat polędwicy wieprzowej QAFP, schabu QAFP, kanapek i karkówki QAFP”. Trzeba nadmienić, że konkursy kulinarne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem ze strony uczestniczek, a rywalizujące drużyny wykazały się ogromnym zaangażowaniem.

Jolanta Ciechomska – koordynator ds. Systemu QAFP i Dariusz Zahorański – Mistrz Kuchni QAFP poprowadzili „Akademię Jakości QAFP”, na której przedstawili walory mięsa wieprzowego, drobiowego i wędlin z certyfikatem. Dodali także, że niebawem System zostanie rozszerzony o pieczywo.

Aldona Michalak, przewodnicząca Ligi Kobiet Polskich (współpracującej z UPEMI w ramach kampanii „QAFP na obcasach”) podkreśliła, że takie spotkania są bardzo potrzebne. „Na dzisiejszy event przyjechały kobiety z całej Polski. Mogą się dziś uczyć przez zabawę, zdobywać wiedzę dietetyczną, a jednocześnie brać udział w konkursach kulinarnych. Są zachwycone dzisiejszym spotkaniem – jakością degustowanych wyrobów QAFP, rozmowami z dietetykami, kucharzami i przedstawicielami Unii”.

Uczestniczki spotkania – Krystyna Pasoń z Barwic i Regina Zielińska ze Szczecinka zachwycały się wyjątkowym smakiem i apetycznym wyglądem mięsa i wędlin QAFP. „Na dzisiejszym spotkaniu zdobywamy nowe umiejętności kulinarne, a także wiedzę, którą z pewnością przekażemy młodszym pokoleniom. Ważne jest, żeby wiedzieć, co się je. A to zdecydowanie ułatwia System Jakości QAFP”.
Uczestniczki podkreśliły, że świadomie wybierają produkty spożywcze, czytają etykiety. Dodały jednak, że zawarte w nich informacje pisane są zbyt małą czcionką, co zdecydowanie utrudnia ich odczytanie.

Event dla seniorów odbył się w ramach kampanii „QAFP na obcasach” sfinansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego. W ramach akcji przewidziane są jeszcze spotkania bezpośrednie w Dniu Kobiet, Dniu Matki i Dniu Dziecka. Dietetycy, kucharze i przedstawiciele UPEMI będą promować System Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP i wyroby z certyfikatem – mięso wieprzowe, drobiowe, wędliny i, już wkrótce, pieczywo.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę