FAMMU/FAPA podała, że dwóch holenderskich producentów żywności - Plukon Food Group i Mijwo Beheer podjęło decyzję o połączeniu Plukon retail Nederlanden i InterChicken Bodegraven.
Firmy te specjalizują się w produkcji świeżych, wstępnie pakowanych produktów drobiowych dostarczanych do sieci supermarketów w Europie północno-zachodniej. Plukon Food Group zatrudnia łącznie 4 tys. osób i ma pięć zakładów w Holandii, trzy w Belgii i pięć w Niemczech. Obroty w zakresie działalności przetwórczej Plukon Food Group w 2012 r. wyniosą ok. 1,3 mld euro.
Firma InterChicken zatrudnia 110 osób, a obroty firmy z przetwórstwa spodziewane są w tym roku na poziomie 115 mln euro. Proponowane połączenie dwóch firm ma na celu wzmocnienie wiodącej pozycji na holenderskim rynku produktów drobiarskich. Obroty nowej grupy po fuzji sięgną 1,4 mld euro rocznie. Firma będzie zatrudniała 4100 pracowników w 14 zakładach produkcyjnych o mocy przerobowej 6,7 mln szt. drobiu tygodniowo.