Po raz kolejny wczoraj Główny Lekarz Weterynarii opublikował dwa kom unikaty związane z doniesieniami o skażonej dioksynami wieprzowinie z Irlandii. Prezentujemy oba teksty zaczynając od wcześniejszego, tak by tekst znajdujący się dalej stanowił uzupełnienie początkowego
Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 3 w związku z doniesieniami o skażonej dioksynami wieprzowinie z Irlandii
W nawiązaniu do poprzedniego komunikatu nr 2 z dnia 8 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii informuje.
Od godzin porannych dnia dzisiejszego t.j. 9 grudnia 2008 roku trwają kontrole w zakładach produkcyjnych, do których trafiło mięso podejrzane o skażenie dioksynami, pochodzące od trzech importerów polskich. Kontrola obejmuje 28 zakładów w 9 województwach, z tego w województwie dolnośląskim 2, kujawsko-pomorskim 3, łódzkim 4, mazowieckim 7, podkarpackim 1, podlaskim 1, śląskim 4, świętokrzyskim 1, wielkopolskim 5.
Wstępnie ustalono, że w wyniku przeprowadzonych kontroli do godz. 12.00. zatrzymano ok. 38 ton surowców i produktów:
1. w woj. dolnośląskim 200 kg
2. w woj. kujawsko-pomorskim 0 kg (produkty trafiły do obrotu)
3. w woj. łódzkim trafiło 20 000 kg
4. w woj. mazowieckim 2 800 kg
5. w woj. świętokrzyskim 810 kg.
6. w woj. wielkopolskim 15 000 kg
Listy dystrybucyjne produktów, które trafiły już do obrotu są w trakcie tworzenia i na bieżąco przekazywane właściwym miejscowo Państwowym Powiatowym Inspektorom Sanitarnym, w celu wycofywania wyżej wymienionych produktów ze sklepów.
-------------------------------
W nawiązaniu do poprzedniego komunikatu nr 3 z dnia 9 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii informuje.
W wyniku informacji uzyskanych do godziny 17.30. dotyczących przeprowadzonych kontroli dodatkowo zatrzymano 32 383 kg surowców i produktów:
1. w woj. śląskim 3 250 kg
2. w woj. kujawsko-pomorskim 0 kg (produkty trafiły do obrotu)
3. w woj. łódzkim 26 827 kg
4. w woj. mazowieckim 2 306 kg
Stwierdzono również, że około 20 ton surowca zostało przesłane z woj. łódzkiego do zakładu przetwórczego w woj. lubelskim.
Ponadto wyrobom wyprodukowanym w 4 przedsiębiorstwach (2 w woj. mazowieckim, 1 w woj. podlaskim oraz 1 w woj. kujawsko-pomorskim) i wprowadzonym do obrotu, zakończył się termin przydatności do spożycia. Dotyczy to ok.107 ton surowców, z których zostały wyprodukowane wyroby.
8274622
1