Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Dwa komunikaty Głównego Lekarza Weterynarii

10 grudnia 2008
Po raz kolejny wczoraj Główny Lekarz Weterynarii opublikował dwa kom unikaty związane z doniesieniami o skażonej dioksynami wieprzowinie z Irlandii. Prezentujemy oba teksty zaczynając od wcześniejszego, tak by tekst znajdujący się dalej stanowił uzupełnienie początkowego

Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 3 w związku z doniesieniami o skażonej dioksynami wieprzowinie z Irlandii

W nawiązaniu do poprzedniego komunikatu nr 2 z dnia 8 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii informuje.
Od godzin porannych dnia dzisiejszego t.j. 9 grudnia 2008 roku trwają kontrole w zakładach produkcyjnych, do których trafiło mięso podejrzane o skażenie dioksynami, pochodzące od trzech importerów polskich. Kontrola obejmuje 28 zakładów w 9 województwach, z tego w województwie dolnośląskim 2, kujawsko-pomorskim 3, łódzkim 4, mazowieckim 7, podkarpackim 1, podlaskim 1, śląskim 4, świętokrzyskim 1, wielkopolskim 5.
Wstępnie ustalono, że w wyniku przeprowadzonych kontroli do godz. 12.00. zatrzymano ok. 38 ton surowców i produktów:
1. w woj. dolnośląskim 200 kg
2. w woj. kujawsko-pomorskim 0 kg (produkty trafiły do obrotu)
3. w woj. łódzkim trafiło 20 000 kg
4. w woj. mazowieckim 2 800 kg
5. w woj. świętokrzyskim 810 kg.
6. w woj. wielkopolskim 15 000 kg
Listy dystrybucyjne produktów, które trafiły już do obrotu są w trakcie tworzenia i na bieżąco przekazywane właściwym miejscowo Państwowym Powiatowym Inspektorom Sanitarnym, w celu wycofywania wyżej wymienionych produktów ze sklepów.

-------------------------------

W nawiązaniu do poprzedniego komunikatu nr 3 z dnia 9 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii informuje.
W wyniku informacji uzyskanych do godziny 17.30. dotyczących przeprowadzonych kontroli dodatkowo zatrzymano 32 383 kg surowców i produktów:
1. w woj. śląskim 3 250 kg
2. w woj. kujawsko-pomorskim 0 kg (produkty trafiły do obrotu)
3. w woj. łódzkim 26 827 kg
4. w woj. mazowieckim 2 306 kg
Stwierdzono również, że około 20 ton surowca zostało przesłane z woj. łódzkiego do zakładu przetwórczego w woj. lubelskim.
Ponadto wyrobom wyprodukowanym w 4 przedsiębiorstwach (2 w woj. mazowieckim, 1 w woj. podlaskim oraz 1 w woj. kujawsko-pomorskim) i wprowadzonym do obrotu, zakończył się termin przydatności do spożycia. Dotyczy to ok.107 ton surowców, z których zostały wyprodukowane wyroby.

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę