Jak poinformował Bank Gospodarki Żywnościowej, bieżący rok charakteryzuje się dość szybkim wzrostem eksportu większości gatunków mięsa z Polski. W ostatnim okresie szczególnie dynamicznie przyrastał wywóz wieprzowiny.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) sprzedaż zagraniczna nieprzetworzonego mięsa wieprzowego zwiększyła się w pierwszych dziewięciu miesiącach o 29% (o 51 tys. t do 228,3 tys. t). W tym samym czasie import wzrósł jedynie o 7% (27 tys. t). Oznacza to, iż ujemne saldo zmniejszyło się z 206,7 tys. t notowanych w ubiegłym roku do 182,6 tys. t w obecnym.
Mniej korzystnie niż w poprzednich latach wyglądała natomiast sytuacja po stronie eksportu drobiu. Wywóz nieprzetworzonego mięsa i podrobów z drobiu w pierwszych dziewięciu miesiącach 2011 r. był jedynie o 6% wyższy niż rok wcześniej. Dla porównania w poprzednich czterech latach eksport ten przyrastał w przeciętnym tempie 18% rocznie. Warto tu odnotować zwiększenie sprzedaży zagranicznej do Hiszpanii - o 42%, Francji - o 20% - i Niderlandów - o około 14% w relacji rocznej. Tym samym udział tych trzech państw w wywozie drobiu ogółem wzrósł z 15% w 2010 r. do 19% w 2011 roku.
Wyhamowanie tempa wzrostu eksportu obserwuje się także w przypadku wołowiny. Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów w trzech pierwszych kwartałach br. eksport mięsa wołowego chłodzonego (CN 0201) ukształtował się na poziomie 172,6 tys. t, zaś mrożonego (CN 0202) - 30,8 tys. t, co oznacza wzrost o 7% i 4% w relacji rocznej. Ze względu jednak na rekordowe ceny szybko przyrasta wartość wywozu. W analizowanym okresie zwiększyła się ona odpowiednio o 24% do 529,1 mln EUR i 25% do 93,2 mln EUR.
Jednocześnie import pozostaje niewielki - w pierwszych dziewięciu miesiącach tego roku wyniósł on jedynie 9,8 tys. ton (czyli praktycznie tyle, ile przed rokiem). Dzięki temu Polska uzyskuje bardzo dużą nadwyżkę w handlu wołowiną. Dodatnie saldo handlu nieprzetworzoną wołowiną wyniosło 593 mln EUR. Powiększając to o nadwyżkę w handlu żywym bydłem pozytywny bilans wzrośnie do 658 mln EUR tylko w pierwszych trzech kwartałach roku. Jeśli dla porównania powiemy, że dodatnie saldo całego handlu rolno-spożywczego wyniosło w tym okresie 1789 mln EUR, tj. było o 6,6% niższe niż w analogicznym okresie 2010 roku (+1 916 mln EUR), widać jak ogromne znaczenie w polskim handlu ma eksport wołowiny.
W ostatnim roku polskiemu eksportowi wołowiny bardzo pomogło otwarcie rynku tureckiego na import z krajów UE. Obecnie Turcja jest głównym odbiorcą odpowiedzialnym za 30% naszego eksportu chłodzonej wołowiny. Jednak od początku 2011 r. rząd turecki kilkakrotnie zwiększał stopniowo stawki na import wołowiny, co ograniczyło wielkość eksportu na ten rynek.
9083179
1