Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Duży eksport wieprzowiny do wschodniej Azji

8 lutego 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że rośnie światowa wymiana wieprzowiną pomiędzy najważniejszymi eksporterami Unią Europejską i Stanami Zjednoczonymi a Azją Wschodnią. Dobre wyniki eksportu były możliwe m.in. dzięki osłabieniu się euro i dolara amerykańskiego oraz bardzo wysokiemu popytowi w tym regionie. Był on wynikiem z jednej strony kataklizmów i chorób (trzęsienie ziemi i tsunami w Japonii, pryszczyca w Korei, choroby świń, w tym pryszczyca w Chinach), a z drugiej bardzo szybkiego wzrostu zamożności ludności i konsumpcji tego gatunku mięsa w Chinach.

Według danych USDA całkowity eksport wieprzowiny ze Stanów Zjednoczonych w okresie styczeń-listopad 2011 r. wyniósł 2,132 mln t w ekwiwalencie tuszy i był o 398 tys. t (23 proc.) wyższy niż w porównywalnym okresie rok wcześniej. W tym samym czasie, według danych Komisji Europejskiej, eksport z UE wyniósł 1,667 mln t i na przestrzeni roku wzrósł o 333 tys. t (25 proc.). Na tym tle całkiem dobrze wypadł eksport z Polski do krajów trzecich. Dzięki dużo wyższej sprzedaży na Białoruś oraz do Korei, Japonii, Chin i Hongkongu zwiększył się on na przestrzeni roku o 40 tys. t (35 proc.).
Dobre wyniki światowego eksportu były możliwe w dużej mierze dzięki wysokiemu popytowi w Azji Wschodniej. Na dużego importera wyrosły Chiny, w których wcześniej udawało się z powodzeniem realizować politykę samowystarczalności w produkcji wieprzowiny. Jednak od 2008 r. import jest na znaczącym poziomie. W analizowanym okresie 2011 r. sprzedaż wieprzowiny (bez podrobów) w przypadku UE zwiększyła się ponadtrzykrotnie (+229 proc.) do 105 tys. t, a w przypadku Stanów Zjednoczonych ponad 4,5-krotnie (+357 proc.) do 261 tys. t.
Jednak sprzedaż do Chin powinna być analizowana łącznie ze sprzedażą do Hongkongu. W przypadku tego kierunku również zanotowano znaczącą dynamikę sprzedaży z UE - wzrosła ona o 45 proc. do 128 tys. t. Z drugiej strony eksport ze Stanów Zjednoczonych w tym okresie obniżył się o 28 proc. do 61 tys. t, prawdopodobnie na skutek przesunięcia się strumieni handlu z pośredniego na bezpośredni eksport do Chin.
Kolejnym rynkiem, który w ubiegłym roku szybko rósł była Korea Południowa. Problemy z pryszczycą spowodowały w tym kraju znaczny spadek pogłowia trzody i mniejszą produkcję wieprzowiny. W rezultacie cena wieprzowiny wzrosła prawie dwukrotnie. Rząd zareagował większym otwarciem rynku dla importu. W rezultacie eksporterzy z UE wysłali do Korei 167 tys. t wieprzowiny (+99 proc.), a eksporterzy ze Stanów Zjednoczonych 189 tys. t (+117 proc.).
W ubieglym roku Stanom Zjednoczonym udało się również skorzystać z większego eksportu do Japonii - wzrósł on o 16 proc. do 615 tys. t. W tym samym czasie eksport z UE był praktycznie stabilny; wzrósł jedynie o 4 proc. do 236 tys. t. Japonia, która jeszcze dziesięć lat temu była największym odbiorcą wieprzowiny z UE, kilka lat temu została wyprzedzona przez Rosję, a w minionym roku również przez Chiny i Hongkong (rozpatrywane łącznie).



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę