Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Duże zainteresowanie dopłatami do przechowywania wieprzowiny

5 stycznia 2016

UE od 1 lutego dopłaca prywatnym przedsiębiorcom do przechowywania wieprzowiny; zainteresowanie dopłatami jest duże - poinformował wiceprezes Agencji Rynku Rolnego Lucjan Zwolak.

W pierwszym tygodniu lutego do Agencji Rynku Rolnego przedsiębiorcy złożyli wnioski o dopłaty do przechowywania 5,8 tys. ton mięsa wieprzowego. W 2007 r., gdy Unia także do tego dopłacała, firmy starały się o dopłaty do 6 tys. ton - poinformował w poniedziałek wiceszef ARR.
Komisja Europejska zdecydowała 24 stycznia o uruchomieniu tych dopłat ze względu na kłopoty na rynku w wielu krajach UE - chodzi o spadek cen żywca wieprzowego oraz mięsa. Było to m.in. efektem wykrycia w styczniu w Niemczech dioksyn w mięsie wieprzowym. Z obawy o zdrowie, wielu konsumentów zrezygnowało z zakupu wieprzowiny. Ceny tego mięsa spadły w tym kraju o ponad 20 proc.
Zdaniem Zwolaka, decyzja KE o dopłatach uspokoiła rynek. W ubiegłym tygodniu wieprzowina w Niemczech podrożała o 10 proc. i sprowadzanie tego mięsa do Polski przestało być opłacalne, a co za tym idzie ceny krajowe mogą wzrosnąć, a na pewno nie spadną - uważa wiceprezes ARR.
W ostatnim tygodniu stycznia żywiec wieprzowy kosztował średnio 3,56 zł/kg. Na przełomie 2010/2011 trzeba było zapłacić przeciętnie 4,06 zł/kg. W listopadzie 2010 r. średnia cena skupu żywca wieprzowego w Polsce - według GUS - wyniosła 3,81 zł/kg i była o 1,5 proc. niższa niż w październiku ubr. i o 8 proc. niższa niż rok wcześniej.
Zwolak zaznaczył, że wieprzowina, do której przechowywania dopłaca UE, nie może być mrożona, ze starych zapasów. O dopłaty do przechowywania półtusz wieprzowych lub elementów tego mięsa mogą się starać zakłady mięsne, które mają odpowiednie chłodnie i są wpisane do Centralnego Rejestru Przedsiębiorców w ARR. Mięso z dopłatami można przechowywać przez 90, 120 lub 150 dni, a stawki dopłat zależą od kategorii i okresu przechowywania. Najmniej dostanie przedsiębiorca np. za magazynowanie boczku przez 90 dni; najwięcej za trzymanie najlepszych gatunków wieprzowiny przez 150 dni.
Więcej na temat warunków uzyskania dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny można znaleźć na stronie internetowej ARR www.arr.gov.pl.


POWIĄZANE

Trwa serial związany ze zwrotami gruntów rolnych dzierżawionych przez podmioty (...

Integracja ukraińskiego rynku rolnego z Unią Europejską wymaga zwiększenia ogóln...

Według stanu na 21 listopada cukrownie zrzeszone w Krajowym Stowarzyszeniu Produ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę