Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Duże dostawy warzyw, jabłek i …dyni

5 stycznia 2016
Duża podaż ziemniaków, ze względu na wykopki spowodowała dalszy spadek cen. Niższe są także ceny kapusty i cebuli i to zarówno w odniesieniu do cen sprzed kilku tygodni jak i w porównaniu z ostatnią dekadą września 2013 roku.

Ziemniaki, w dużym hurcie czyli przy zakupie powyżej tony, sprzedawane są w cenie mniej niż 20 groszy za kilogram. Tona kosztuje więc niecałe 150 złotych.  Piętnastokilogramowy worek cebuli producenci sprzedają za 5 zł, czyli kilogram poniżej 40 groszy, co w porównaniu z 2013 rokiem oznacza spadek cen ponad 60% .
Fasola szparagowa jest ponad 40% tańsza w porównaniu do cen z 2013 r. W ofercie hurtowej Rynku w Broniszach cena kilograma oscyluje wokół 2,90 zł. Nieznacznie droższa jest fasolka pochodząca z upraw szklarniowych. Papryka zielona kosztuje około 1,85 zł za kilogram, w opakowaniach po 5 kg. To także taniej niż w 2013 roku. Rośnie popyt na dynie, w ofercie Rynku Hurtowego Bronisze kilogram sprzedawany jest w cenie od 1 do 1,50 zł.

Przy ogólnej tendencji dużej podaży i niskich cen, drożeją ogórki gruntowe. Tegoroczna cena hurtowa to 3-4 zł za kilogram. Warto dodać, że pomimo iż warzyw wyprodukujemy w tym roku więcej niż rok temu to jednak  nie będą to zawrotne ilości. Szacuje się, że powinniśmy w tym roku zebrać 4,2 miliona ton warzyw gruntowych czyli 5% więcej niż w 2013 roku, ale ten poziom zbiorów oznacza ponad 7%  mniej od średnich zbiorów z lat 2006-2010.

Natomiast zbiory owoców zapowiadają się rekordowo - ogółem zbierzemy ponad 3,6 mln ton. Jabłek prawie 3 miliony 200 tysięcy ton, to 3% więcej jak w 2013 roku ale prawie ? więcej niż średnia z lat 2006-2010 (dane GUS).
Ogółem, tendencje w cenach pozostają niezmienione. Jabłka, gruszki i śliwki są znacznie tańsze w porównaniu z cenami sprzed roku, jesienne maliny droższe. Ceny jabłek w większości odmian spadły o 30% w porównaniu do cen z 2013 roku. Cena oscyluje wokół 1,20 zł za kilogram. Kończą się już letnie odmiany  Celesta, Paula Red i Delikates i one są o 20 groszy droższe.

Gruszki są w cenie od 2 zł do 2,30 zł za kilogram, to o 1/5 mniej niż w 2013 roku, jedynie kończąca się już odmiana Klapsa jest o 10 % droższa w porównaniu z cenami z września 2013 r. Teraz cena kilograma oscyluje wokół 3,30 zł.

Podobnie jak w poprzednim miesiącu, jesienne maliny są dość drogie – około 16 zł za kilogram  w ofercie hurtowej. Rok temu maliny były o 4 zł tańsze, co oznacza teraz cenę wyższą o 40%.  Truskawki polskiej produkcji  w cenie od 15 do 16 zł/kg, co o tej porze jest normalne.

Dużo jest orzechów włoskich i laskowych i są tanie, 5-6 złotych za kilogram.



Analiza cen dotyczy cen w ofercie hurtowej

POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę