Jak podaje Bank Gospodarki Żywnościowej, w lutym, drugi miesiąc z rzędu rosły światowe ceny surowców rolnych. Taki wniosek można wyciągnąć z opublikowanych w dniu 8 marca przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) danych. Sporządzany przez FAO indeks cen w lutym br. wzrósł o 1 proc. po wzroście o 2,1 proc. w styczniu.
FAO szacuje, że w lutym rosły również światowe ceny mięsa, choć wolniej niż ogólny indeks cen, bo o 0,4 proc. W dwóch poprzednich miesiącach mięso taniało. Łączny spadek w tym okresie wyniósł 3,7 proc. Jednak mięso nadal jest bardzo drogie - bliskie rekordowego poziomu ustanowionego w listopadzie 2011 roku i jednocześnie o 3 proc. droższe niż przed dwunastoma miesiącami.
Wysokie ceny mięsa utrzymują się już od kilkunastu miesięcy, wbrew tendencjom obserwowanym na innych ważnych rynkach rolnych. W drugiej połowie 2011 r. notowano dosyć silne przeceny zbóż, roślin oleistych, przetworów mleczarskich i cukru.W tym samym czasie ceny mięsa były bardzo stabilne.