Znaczący wzrost cen surowców pochodzenia zwierzęcego może zwiększyć dynamikę wzrostu cen żywności w ostatnich miesiącach 2011 roku - wynika z raportu miesięcznego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- Po czterech miesiącach spadków cen detalicznych żywności w październiku nastąpił ich 1 proc. wzrost. Wzrost ten był jednak mniejszy niż średni miesięczny wzrost cen w pierwszych 5 miesiącach bieżącego roku. Znaczący wzrost cen surowców pochodzenia zwierzęcego może jednak spowodować, że dynamika wzrostu cen żywności w ostatnich miesiącach br. zwiększy się - napisano w opublikowanym w poniedziałek raporcie.
Jednocześnie eksperci IERiGŻ spodziewają się, że koniec bieżącego roku przyniesie spowolnienie dynamiki sprzedaży detalicznej.
- Odnotowane w listopadzie br. znaczne pogorszenie nastrojów konsumenckich w stosunku do poprzedniego miesiąca oraz spadek wyprzedzającego wskaźnika koniunktury konsumenckiej związany z negatywnymi ocenami sytuacji finansowej gospodarstw domowych wskazuje na możliwość spowolnienia dynamiki sprzedaży detalicznej żywności w końcu bieżącego roku - wynika z raportu.