Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Droższe mięso to droższa żywność

5 stycznia 2016
Znaczący wzrost cen surowców pochodzenia zwierzęcego może zwiększyć dynamikę wzrostu cen żywności w ostatnich miesiącach 2011 roku - wynika z raportu miesięcznego Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
- Po czterech miesiącach spadków cen detalicznych żywności w październiku nastąpił ich 1 proc. wzrost. Wzrost ten był jednak mniejszy niż średni miesięczny wzrost cen w pierwszych 5 miesiącach bieżącego roku. Znaczący wzrost cen surowców pochodzenia zwierzęcego może jednak spowodować, że dynamika wzrostu cen żywności w ostatnich miesiącach br. zwiększy się - napisano w opublikowanym w poniedziałek raporcie.
Jednocześnie eksperci IERiGŻ spodziewają się, że koniec bieżącego roku przyniesie spowolnienie dynamiki sprzedaży detalicznej.
- Odnotowane w listopadzie br. znaczne pogorszenie nastrojów konsumenckich w stosunku do poprzedniego miesiąca oraz spadek wyprzedzającego wskaźnika koniunktury konsumenckiej związany z negatywnymi ocenami sytuacji finansowej gospodarstw domowych wskazuje na możliwość spowolnienia dynamiki sprzedaży detalicznej żywności w końcu bieżącego roku - wynika z raportu.



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę