Droższe indyki, tańsze - wieprzowina, wołowina i drób
18 października 2013
W pierwszym tygodniu października w ujęciu rocznym droższe były indyki, a tańsze - wieprzowina, wołowina i drób - wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego. Ceny kurcząt były rdr stabilne.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 30.09-06.10.2013 r. przeciętna krajowa cena skupu żywca wieprzowego spadła do 5,76 zł/kg. Była ona o 0,5 proc. niższa niż w poprzednim tygodniu, o 8 proc. niższa niż przed miesiącem i o 5 proc. niższa od płaconej przed rokiem
Za żywiec wołowy uzyskiwano w kraju przeciętnie 5,92 zł/kg, nieco (o 0,3 proc.) mniej niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z notowaniem sprzed miesiąca bydło było o 1 proc. tańsze, a w odniesieniu do cen sprzed roku o 8 proc. tańsze.
Kurczęta brojlery skupowano średnio po 3,79 zł/kg, tj. o 5 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu, o 7 proc. taniej niż przed miesiącem i o 4 proc. taniej niż rok wcześniej. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 6,30 zł/kg wobec 6,33 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie było to o 0,5 proc. drożej niż miesiąc wcześniej oraz o 18 proc. drożej niż w porównywalnym okresie 2012 r.