Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Droższe indyki, tańsze - wieprzowina, wołowina i drób

18 października 2013
W pierwszym tygodniu października w ujęciu rocznym droższe były indyki, a tańsze - wieprzowina, wołowina i drób - wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego. Ceny kurcząt były rdr stabilne.

Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 30.09-06.10.2013 r. przeciętna krajowa cena skupu żywca wieprzowego spadła do 5,76 zł/kg. Była ona o 0,5 proc. niższa niż w poprzednim tygodniu, o 8 proc. niższa niż przed miesiącem i o 5 proc. niższa od płaconej przed rokiem
Za żywiec wołowy uzyskiwano w kraju przeciętnie 5,92 zł/kg, nieco (o 0,3 proc.) mniej niż w poprzednim tygodniu. W porównaniu z notowaniem sprzed miesiąca bydło było o 1 proc. tańsze, a w odniesieniu do cen sprzed roku o 8 proc. tańsze.
Kurczęta brojlery skupowano średnio po 3,79 zł/kg, tj. o 5 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu, o 7 proc. taniej niż przed miesiącem i o 4 proc. taniej niż rok wcześniej. Za indyki zakłady drobiarskie płaciły przeciętnie 6,30 zł/kg wobec 6,33 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie było to o 0,5 proc. drożej niż miesiąc wcześniej oraz o 18 proc. drożej niż w porównywalnym okresie 2012 r.




POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę