Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Droższa wołowina i wieprzowina

21 września 2013
W pierwszym tygodniu września drożały w ujęciu miesięcznym m.in. wieprzowina i wołowina - wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego.
Ceny skupu trzody chlewnej w Polsce od trzeciej dekady maja 2013 r. rosną. Zgodnie z danymi w pierwszym tygodniu września za żywiec wieprzowy uzyskiwano przeciętnie 6,23 zł/kg, o blisko 1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 6 proc. więcej niż przed miesiącem i o 5 proc. więcej niż rok wcześniej. Jednocześnie żywiec ten skupowano najdrożej w całym okresie objętym notowaniami MRiRW.
Przeciętna krajowa cena skupu żywca wołowego w dniach 02-08.09.2013 r. osiągnęła poziom 5,97 zł/kg, o 1 proc. wyższy niż tydzień wcześniej i o 1,5 proc. wyższy niż przed miesiącem. Żywiec wołowy był jednak o 9 proc. tańszy niż w analogicznym okresie 2012 r.
Kurczęta brojlery na początku września 2013 r. skupowano średnio po 4,06 zł/kg wobec 4,10 zł/kg w poprzednim tygodniu. Jednocześnie cena skupu kurcząt była zbliżona do notowanej miesiąc wcześniej, ale o 1 proc. wyższa niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Za indyki podmioty skupujące płaciły przeciętnie 6,27 zł/kg, o 1 proc. więcej niż w poprzednim tygodniu, o 2 proc. więcej niż przed miesiącem i o 21 proc. więcej niż rok wcześniej.


POWIĄZANE

Tomasz Ognisty nie ustaje w walce o ziemię dla rolników. V-ce przewodniczący rol...

Współczesne rolnictwo, podobnie jak wiele innych gałęzi gospodarki, musi sprosta...

Świat kasyn internetowych jest niezmiernie ciekawy dla graczy głównie z uwagi na...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę