Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Droższa wieprzowina

6 grudnia 2005

Wzrosły ceny wieprzowiny. To rezultat zwiększonego zapotrzebowania na rynku krajowym, przy małej podaży żywca, oraz skutek informacji o możliwości przywrócenia eksportu do Rosji.

W tym tygodniu o prawie 10 proc. poszły w górę ceny półtusz wieprzowych. W piątek na giełdach oferowano ten surowiec po 5,1 zł za kg, podczas gdy przed tygodniem był dostępny po 4,6 - 4,7 zł za kg.

Analitycy tłumaczą to zmniejszoną podażą tuczników i wzrostem, jak zwykle przed świętami, zapotrzebowania na najlepsze surowce. Istotne dla rynku były wostatnich dniach informacje o pojawieniu się szansy na odblokowanie eksportu do Rosji. Podrożały m.in. tłuszcze drobne, których sporo sprzedaje się również na Ukrainę i Białoruś.

Zdaniem maklerów ceny najlepszych rodzajów mięsa wieprzowego mogą w najbliższych tygodniach nadal rosnąć, gdyż zakłady będą przygotowywać wyroby świąteczne. Wiele zależeć będzie jednak od podaży.

W handlu wołowiną od dłuższego czasu stabilizacja, mały popyt i wystarczająca podaż. Ceny są w dalszym ciągu wysokie. Polska wołowina cieszy się sporym zainteresowaniem również u odbiorców z UE.

Tani jest nadal drób. Niskie notowania utrzymują się od wielu tygodni. I choć zagrożenie ptasią grypą na razie minęło, popyt jest mały. Dostawcy liczą na poprawę koniunktury przed świętami.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę