Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że Na rynku wołowiny obserwujemy wzrosty cen żywca. Według danych MRiRW tygodniu 16-22.02 za kg żywca płacono przeciętnie 6,24 zł, co oznacza 5-procentowy wzrost w okresie czterech tygodni. Obecny poziom cen jest również prawie o 4-procent wyższy w skali roku. Takie wzrosty cen są pierwszym objawem ożywienia na rynku.
Poprzedni rok charakteryzował się stosunkową stagnacją. Dane dot. eksportu mięsa wołowego pokazują, że łączna sprzedaż mięsa świeżego, chłodzonego oraz mrożonego utrzymała się prawie na tym samym poziomie co rok wcześniej, tj. 290 tys. t. Przy czym odnotowano mniejsze zainteresowanie mięsem świeżym lub chłodzonym ( spadek o 6% w skali roku), a popyt na mięso mrożone wzrósł o 22%. W tym samym czasie, obserwowaliśmy wysokie tempo wzrostu importu mięsa wołowego. Zwiększył się on o 20% do poziomu 14,5 tys. t. Tak wysoka dynamika wynikała ze stosunkowo niskiego poziomu importu odnotowanego w 2013 r. Niemniej pokazuje to coraz większe zainteresowanie wołowiną świeżą lub chłodzoną z importu.
W br. oczekujemy ożywienia w eksporcie. Kluczowe znaczenie dla sektora ma orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego z początku grudnia 2014 r., na mocy którego możliwe jest wznowienie w kraju produkcji mięsa halal oraz koszernego. Otwiera to ponownie zagraniczne rynki zbytu dla polskich producentów, co powinno również oddziaływać na kolejne niewielkie wzrosty żywca na rynku krajowym w br.