Bank Gospodarki Żywnościowej podał, ze na początku drugiej połowy sierpnia br. (20.08) cena kilograma zagęszczonego soku jabłkowego wynosiła 1,55 euro (Rotterdam) wobec 1,50 euro w analogicznym okresie 2011 roku, co oznacza nieznaczny wzrost o 3,3 proc. (dane Foodnews) w danym okresie. Obecne dość wysokie ceny są rezultatem utrzymującej się niskiej podaży koncentratu
Tegoroczna sytuacja na rynku jabłek w Unii Europejskiej może oddziaływać na utrzymanie się wysokich cen. Ze względu na spadek zbiorów jabłek w innych krajach Unii i prawdopodobne zmniejszenie się produkcji koncentratu, wzrosnąć może popyt na zagęszczony sok jabłkowy z Polski, co może mieć również odzwierciedlenie w relatywnie wysokich cenach jabłek przemysłowych.
Kraje Wspólnoty poza Polską, choć pojedynczo nie należą do światowej czołówki producentów zagęszczonego soku jabłkowego, to łącznie wytwarzają ponad połowę ilości produkowanego koncentratu w UE-27.