OPOLAGRA_2025

Drożeje zagęszczony sok jabłkowy

25 sierpnia 2012
Bank Gospodarki Żywnościowej podał, ze  na początku drugiej połowy sierpnia br. (20.08) cena kilograma zagęszczonego soku jabłkowego wynosiła 1,55 euro (Rotterdam) wobec 1,50 euro w analogicznym okresie 2011 roku, co oznacza nieznaczny wzrost o 3,3 proc. (dane Foodnews) w danym okresie. Obecne dość wysokie ceny są rezultatem utrzymującej się niskiej podaży koncentratu
Tegoroczna sytuacja na rynku jabłek w Unii Europejskiej może oddziaływać na utrzymanie się wysokich cen. Ze względu na spadek zbiorów jabłek w innych krajach Unii i prawdopodobne zmniejszenie się produkcji koncentratu, wzrosnąć może popyt na zagęszczony sok jabłkowy z Polski, co może mieć również odzwierciedlenie w relatywnie wysokich cenach jabłek przemysłowych.

Kraje Wspólnoty poza Polską, choć pojedynczo nie należą do światowej czołówki producentów zagęszczonego soku jabłkowego, to łącznie wytwarzają ponad połowę ilości produkowanego koncentratu w UE-27.
 



POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę