Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drożeje wołowina

22 listopada 2014
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że od początku roku rosną światowe ceny wołowiny. We wrześniu indeks cen mięsa wołowego FAO kształtował się na poziomie ok. 250 pkt. Wzrost cen napędzany jest przez coraz większą konsumpcję (głównie w krajach rozwijających się) oraz ograniczenia produkcji w niektórych krajach, będących ważnymi producentami tego rodzaju mięsa. Mimo wysokich cen, rośnie handel zagraniczny wołowiną. FAO prognozuje wzrost światowego handlu o 3,4 proc., do poziomu 9,3 mln ton. Szacuje się, że produkcja wołowiny na świecie w 2014 r. wzrośnie o 0,8 proc. - kontynuując trend powolnego wzrostu, widoczny od kilku lat. Produkcja rośnie w krajach rozwijających się, głównie w Ameryce Łacińskiej oraz w Azji.
W korzystnej sytuacji znajduje się Brazylia. Po wprowadzeniu przez Rosję w sierpniu br. embarga na import wołowiny m.in. z UE, Kanady, Stanów Zjednoczonych i Australii, Brazylijczycy pozostali największym producentem tego rodzaju mięsa, który ma możliwość eksportu do Rosji. W konsekwencji dużego zainteresowania brazylijską wołowiną oraz wysokim cenom, rozwija się produkcja bydła w tym kraju, dodatkowo stymulowana przez wzrost wydajności i rozwój genetyki. W diametralnie różnej sytuacji znajduje się inny potentat z regionu - Argentyna. Z uwagi na silny wzrost cen na rynku krajowym, od początku roku rząd na różne sposoby ogranicza sprzedaż zagraniczną. W konsekwencji przemysł koncentruje się na rynku wewnętrznym, który absorbuje ok. 90 proc. produkcji krajowej, operując na znacznie niższych marżach niż w przypadku eksportu. Korzystne ceny na rynku światowym powodują, że rośnie produkcja w Paragwaju oraz w Urugwaju.

FAO oczekuje dalszego umiarkowanego wzrostu produkcji w Chinach w 2014 r. Jednak coraz większa konsumpcja mięsa powoduje, że państwo to nadal będzie zgłaszało na rynku światowym popyt na znaczne ilości wołowiny.

W br. notowany jest wzrost produkcji w Indiach. W dużej części jest to skutkiem realizacji rządowego programu wsparcia dla sektora. W konsekwencji FAO szacuje, że Indie w 2014 r. staną się wiodącym eksporterem wołowiny na świecie. Głównymi rynkami zbytu są obecnie rynki Azji i Afryki Północnej. Warto zauważyć rosnącą popularność mięsa bawolego z Indii, które charakteryzuje się dobrą jakością oraz jest objęte certyfikacją uboju rytualnego.

W krajach rozwiniętych oczekiwany jest spadek produkcji wołowiny. W Stanach Zjednoczonych długotrwałe niekorzystne warunki pogodowe spowodowały zmniejszenie wielkości stad. W rezultacie przewiduje się zwiększenie zakupów na rynku światowym, aby zrekompensować w krótkim okresie spadek krajowej produkcji.

Warto też zauważyć, że w Australii trwa proces odbudowy stad, co w konsekwencji powoduje zmniejszenie produkcji w br. oraz spadek eksportu.



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę