Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drożeje mięso w Chinach

5 stycznia 2016
Jak podała FAMMU/FAPA, w 2013 r. średnia cena detaliczna wołowiny bez kości w Chinach wzrosła o 30 proc. w porównaniu z 2012 r., do poziomu 59,54 CNY/kg (30,32 zł/kg). Trzeba podkreślić, że średnia cena detaliczna tego gatunku mięsa była o 63 proc. wyższa od średniej z ostatnich pięciu lat oraz o 117 proc. wyższa od średniej z ostatnich 10 lat.
Ponadto średnia cena detaliczna mięsa owczego z kością osiągnęła poziom 62,33 CNY/kg (31,74 zł/kg), tj. była o 20 proc. wyższa niż w 2012 r. oraz o 115 proc. wyższa od średniej ceny z ostatnich dziesięciu lat. Dla porównania średnie ceny detaliczne mięsa tuszek kurczaków oraz mięsa wieprzowego bez kości pozostały na poziomie zbliżonym do 2012 r., wynosząc odpowiednio 17,42 CNY/kg (8,87 zł/kg) oraz 24,53 CNY/kg (12,49 zł/kg).

Tym niemniej wzrosły one w stosunku do średnich cen z ostatnich pięciu lat kolejno o 11 proc. oraz 10 proc. Zdaniem ekspertów z rynku chińskiego w najbliższym okresie ceny mięsa wołowego oraz owczego na tym rynku będą nadal kształtowały się na wysokim poziomie ze względu na rosnący popyt konsumencki oraz przewidywany wzrost kosztów



POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę