Jak podała FAMMU/FAPA, w 2013 r. średnia cena detaliczna wołowiny bez kości w Chinach wzrosła o 30 proc. w porównaniu z 2012 r., do poziomu 59,54 CNY/kg (30,32 zł/kg). Trzeba podkreślić, że średnia cena detaliczna tego gatunku mięsa była o 63 proc. wyższa od średniej z ostatnich pięciu lat oraz o 117 proc. wyższa od średniej z ostatnich 10 lat.
Ponadto średnia cena detaliczna mięsa owczego z kością osiągnęła poziom 62,33 CNY/kg (31,74 zł/kg), tj. była o 20 proc. wyższa niż w 2012 r. oraz o 115 proc. wyższa od średniej ceny z ostatnich dziesięciu lat. Dla porównania średnie ceny detaliczne mięsa tuszek kurczaków oraz mięsa wieprzowego bez kości pozostały na poziomie zbliżonym do 2012 r., wynosząc odpowiednio 17,42 CNY/kg (8,87 zł/kg) oraz 24,53 CNY/kg (12,49 zł/kg).
Tym niemniej wzrosły one w stosunku do średnich cen z ostatnich pięciu lat kolejno o 11 proc. oraz 10 proc. Zdaniem ekspertów z rynku chińskiego w najbliższym okresie ceny mięsa wołowego oraz owczego na tym rynku będą nadal kształtowały się na wysokim poziomie ze względu na rosnący popyt konsumencki oraz przewidywany wzrost kosztów