Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drożeje, ale i tak jest najtańsze. Mięso drobiowe

3 grudnia 2015
Od początku tego roku rosną ceny detaliczne mięsa drobiowego. Drób podrożał względem wieprzowiny i wołowiny oraz w stosunku do innych gatunków mięs, ale i tak jest najtańszy - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ)

Mimo to, w okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. mięso kurcząt było średnio o 2,4 proc. tańsze niż w analogicznym okresie 2013 roku. Pod koniec tego roku przewiduje się nieznaczny spadek cen drobiu, ale ich średni roczny poziom będzie zbliżony do notowanego w 2013 roku. W grudniu 2013 r. kilogram patroszonego kurczaka kosztował średnio (wg GUS) 6,94 zł, piersi indyka - 22,09 zł/kg, a polędwica drobiowa - 18,72 zł/kg.

Eksperci przewidują niewielki spadek cen detalicznych również w pierwszym półroczu 2015 roku.

Relatywnie niskie ceny i łatwość w przygotowaniu tego mięsa w domu sprawiła, że jemy coraz więcej kurczaków czy indyków. W ubiegłym roku przeciętnie konsumowaliśmy 26,5 kg na mieszkańca, tj. o 1,5 proc. więcej niż w 2013 r., podczas gdy całkowite spożycie mięsa zmalało o niemal 5 proc. W rezultacie udział drobiu w konsumpcji mięsa wzrósł do ponad 39 proc.

Instytut prognozuje, że w tym roku spożycie drobiu zwiększy się i wyniesie 26,9 kg na mieszkańca. A w 2015 roku prawdopodobnie będzie ono na poziomie 27,2 kg.

Eksperci IERiGŻ oceniają, że w 2014 r. zostanie wyprodukowane ok. 2 mln 190 tys. ton mięsa drobiowego, tj. o 10 proc. więcej niż rok wcześniej. Import tego mięsa zmniejszy się o 7,5 proc., a eksport zwiększy o 15 proc. i wyniesie 676 tys. ton, co oznacza, że ponad 30 proc. całej produkcji drobiu jest wywożone jest za granicę. Drób - głównie kurczaki - jest przede wszystkim sprzedawany na rynku unijnym, a kupowany jest tam chętnie ze względu na niższe ceny.

Według Instytutu, produkcja mięsa drobiowego w pierwszej połowie 2015 roku może się zwiększyć o 6-7 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2014 roku i wyniesie ok. 1110 tys. ton. W tym okresie eksport może wzrosnąć o 10 proc.

W związku z dobrą sytuacją w branży drobiarskiej, zysk netto firm w pierwszych ośmiu miesiącach tego roku był wysoki i wyniósł ponad 3,8 proc., co zachęca je do inwestowania.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę