Bank Gospodarki Żywnościowej podał, że w październiku br. utrzymał się wzrostowy trend cen zbytu serów i spadkowy w odniesieniu do masła i mleka w proszku (choć skala obniżek nie była duża). Jednocześnie poprawiła się sytuacja na rynku artykułów płynnych.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa, w ubiegłym miesiącu w największym stopniu podrożały właśnie płynne artykuły mleczarskie - przeciętnie w kraju o prawie 2 proc. wobec września br. Warto przy tym zwrócić uwagę, że ceny mleka pasteryzowanego i jogurtu naturalnego kształtują się na poziomie o 10-20 proc. wyższym niż przed rokiem, zaś kefiru i śmietany wyższym o 3-5 proc.
W analizowanym okresie nieznacznie wzrosły także ceny serów i twarogów - średnio o ponad 1 proc. w relacji miesięcznej. Jest to kontynuacja trendu zapoczątkowanego w I połowie br., wynikającego z dynamicznie rozwijającego się eksportu tych produktów. Dzięki tym zmianom, sery dojrzewające są obecnie droższe od 15 do 20 proc. w stosunku do ubiegłego roku oraz o 25-30 proc. wobec średniej z ostatnich 5-lat.
Odmienne tendencje panują na rynku zbytu artykułów stałych (mleko w proszku, masło). W tym przypadku od września br. obserwuje się stopniowy spadek cen. Według danych MRiRW w październiku przetwory te potaniały w skali miesiąca średnio o prawie 2 proc.
W najbliższym czasie prawdopodobna jest poprawa koniunktury w odniesieniu do artykułów płynnych. Produkty te są kierowane głównie na rynek wewnętrzny, a ich sprzedaż (przede wszystkim jogurtów i napojów mlecznych) jest w dużym stopniu uzależniona od sytuacji gospodarczej w kraju, która w kolejnych kwartałach ulegnie polepszeniu. Pogorszyć się mogą natomiast uwarunkowania eksportowe - głównie ze względu na rosnącą produkcję mleka u czołowych eksporterów przetworów mleczarskich. Nie bez znaczenia będzie także umocnienie złotego, choć nie oczekujemy, żeby było ono znaczne. Zatem spodziewamy się nieznacznych spadków cen zbytu serów, mleka w proszku czy masła, ale ich skala raczej nie będzie duża.