Bank Gospodarki Żywnościowej informuje, że maj upłynął pod znakiem dalszych wzrostów cen zbytu przetworów mleczarskich. Zgodnie z danymi Ministerstwa Rolnictwa, w ubiegłym miesiącu najbardziej podrożały tzw. przetwory stałe - średnio o prawie 8 proc. w relacji miesięcznej - w tym odtłuszczone mleko w proszku (OMP) o prawie 10 proc. wobec kwietnia br., zaś masło o prawie 8 proc. Oznacza to, że ceny masła są około 65 proc. wyższe od ceny interwencyjnej, zaś mleka w proszku o prawie 80 proc.
W analizowanym okresie niewielkie obniżki odnotowano natomiast na rynku serów - o 2% w relacji miesięcznej, zaś przetwory płynne (mleko, śmietana, jogurty) podrożały o prawie 4%.
W porównaniu z początkiem bieżącego roku, największe zmiany można zaobserwować w odniesieniu do OMP - wzrost cen o prawie 20% - oraz masła - wzrost o prawie 16%. Z kolei ceny serów i twarogów obniżyły się około 2%, zaś przetwory płynne podrożały przeciętnie o 5%.
Biorąc pod uwagę kształtowanie się koniunktury na rynku światowym jest bardzo prawdopodobne, że kolejne, letnie miesiące przyniosą nieznaczne pogorszenie warunków funkcjonowania krajowych przetwórców mleka. Sytuację może łagodzić słaby złoty, z kolei narastająca konkurencja o surowiec będzie przekładać się na rosnące koszty przetwórstwa.
W przeciwieństwie do rynku krajowego, na świecie w ostatnich tygodniach utrzymywały się spadkowe tendencje cen. Zobrazował to m.in. opracowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) indeks globalnych cen artykułów mlecznych (OMP, PMP, masło, sery i kazeiny). W ubiegłym miesiącu jego wartość była o 3,5% (9 punktów) niższa, niż rekordowym kwietniu br. i ukształtowała na poziomie 249,8 punktów. Oznacza to, że w maju br. ceny monitorowane przez FAO były o prawie 150% wyższe niż przeciętnie w latach 2002-2004.
Spadek wartości indeksu odzwierciedla przede wszystkim obniżki cen odtłuszczonego mleka w proszku (o 12%), masła (o 7%) oraz mleka pełnego (o 6%). Nieznacznie podrożały natomiast sery dojrzewające. Skala obniżek to głównie efekt korekty cen po kwietniowych silnych zwyżkach, wywołanych suszą w Nowej Zelandii.
Dane USDA (Amerykański Departament ds. Rolnictwa) wskazują, że początek bieżącego miesiąca nie przyniósł istotnych zmian na rynku mlecznym. Na przełomie maja i czerwca br. w portach Oceanii w największym stopniu potaniało właśnie odtłuszczone mleko w proszku - średnio o 8% wobec końca maja br. do 4000-4750 USD/t. Ceny masła obniżyły się w tym czasie o 1% do 3700-4500 USD/t, zaś PMP o 6% do 4400-5500 USD/tonę.
Z kolei w Europie Zachodniej odnotowano nieznaczne zwyżki cen (wyrażonych w dolarach) - średnio o 1-2% wobec końca maja br.
9420976
1