FAMMU/FAPA poinformowała, ze w lutym br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 129 EUR/100 kg i była o 1 proc. wyższa niż w styczniu i o 12 proc. niższa niż przed rokiem.
Wobec przeciętnej z tego samego okresu z lat 2009-13 ceny jaj obniżyły się o 4 proc. W lutym jaja podrożały w skali miesiąca w dziewięciu państwach członkowskich, w największym stopniu w Niemczech (+8 proc.) i Belgii (+5 proc.).
W Polsce ceny jaj wzrosły wobec stycznia o 3 proc. do 123,1 EUR/100 kg i były o 5 proc. niższe niż średnio w UE. W stosunku do lutego 2013 r. polskie jaja były o 19 proc. tańsze. W szesnastu krajach UE ceny jaj w lutym obniżyły się, w tym najbardziej na Malcie (-12 proc.). Najwyższe ceny jaj uzyskano tradycyjnie we Włoszech (217 EUR/100 kg), a najniższe w Belgii i Holandii (ok. 95 EUR/100 kg).