W dniach 15-21 kwietnia rosły ceny m.in. mięsa wołowego - wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 15-21.04.2013 r. (tak jak przed miesiącem) w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,33 zł/kg, o 0,8 proc. taniej niż w poprzednim tygodniu, ale nieco (o blisko 1 proc.) drożej niż przed rokiem.
W kraju za żywiec wołowy (według danych ZSRIR MRiRW) w analizowanym tygodniu płacono średnio 6,26 zł/kg wobec 6,32 zł/kg tydzień wcześniej. Jednocześnie cena skupu żywca wołowego była o 1 proc. wyższa niż przed miesiącem, ale o 2 proc. niższa niż rok wcześniej
Kurczęta brojlery w trzecim tygodniu kwietnia 2013 r. skupowano przeciętnie po 3,88 zł/kg, o 1,8 proc. taniej niż tydzień wcześniej, o 3 proc. taniej niż przed miesiącem, ale o 3 proc. drożej niż rok wcześniej. Za indyki, tak jak w poprzednim tygodniu, płacono 5,56 zł/kg. Było to nieznacznie (o 0,3 proc.) mniej niż przed miesiącem, ale o 2 proc. więcej niż rok wcześniej.