W pierwszym tygodniu kwietnia drożała wieprzowina, wołowina i drób - wynika z cotygodniowego raportu Agencji Rynku Rolnego. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 01-07.04.2013 r. w Polsce żywiec wieprzowy skupowano średnio po 5,37 zł/kg, o 0,6 proc. drożej niż w poprzednim tygodniu, o 2 proc. drożej niż miesiąc wcześniej i o 4 proc. drożej niż przed rokiem.
W pierwszym tygodniu kwietnia 2013 r. za żywiec wołowy w krajowym skupie przeciętnie otrzymywano 6,40 zł/kg, o 2,1 proc. więcej niż tydzień wcześniej. Jednocześnie cena skupu żywca wołowego ukształtowała się na poziomie o 3 proc. wyższym niż przed miesiącem i o 4 proc. wyższym niż w porównywalnym okresie 2012 r.
W dniach 01-07.04.2013 r. kurczęta brojlery, tak jak w poprzednim tygodniu, skupowano średnio po 4,04 zł/kg. Cena ta była o 1 proc. wyższa od notowanej przed miesiącem i o 8 proc. wyższa niż rok wcześniej. Za indyki w analizowanym tygodniu płacono w skupie 5,59 zł/kg, o 0,4 proc. więcej niż tydzień wcześniej, ale o 0,4 proc. mniej niż przed miesiącem i o 2 proc. więcej niż rok wcześniej.