Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Drogo za koncentrat jabłkowy

23 kwietnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że według notowań Foodnews, cena koncentratu soku jabłkowego z Polski w drugiej połowie kwietnia br. (17.04) kształtowała się na poziomie 1,1 euro/kg. Oznaczało to wzrost aż o 62 proc. w stosunku do początku stycznia 2015 roku, kiedy wynosiła zaledwie 0,68 euro/kg.
Kwietniowy poziom cen koncentratu był również o 10 proc. wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Po raz pierwszy, biorąc pod uwagę notowania Foodnews, w bieżącym sezonie cena wzrosła do poziomu powyżej 1 euro/kg. Dynamicznym wzrostom cen sprzyjają większe zakupy zagęszczonego soku przez Rosję i USA, będące z kolei rezultatem mniejszej podaży soku z Chin.

W opozycji do koncentratu jabłkowego znajdują się natomiast ceny zagęszczonego soku pomarańczowego, mimo stosunkowo niskich zapasów na rynkach światowych. Zgodnie z Foodnews, cena mrożonego soku pomarańczowego z Brazylii (CFR Rotterdam) w pierwszej dekadzie kwietnia br. ukształtowała się na poziomie 2,00 USD/kg  tj. o 10 proc. niższym niż rok wcześniej.

Spadkowa tendencja notowana jest również na rynkach terminowych. Notowania kontraktów futures koncentratu soku pomarańczowego w połowie kwietnia (17.04) w obniżyły się o 18 proc. w stosunku do stycznia br. do 1,15 USD/lbs (-31 proc. r/r).



POWIĄZANE

Siedem do dziewięciu na dziesięć nowych kombajnów zamawianych przez farmerów w W...

Już nie odmrożony VAT, lecz susza i jej skutki będą w najbliższych miesiącach je...

Tak dobrych wiadomości jak dziś, e-petrol.pl nie miał od roku - z najnowszego ba...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę