Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Drogo za koncentrat jabłkowy

23 kwietnia 2015
Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że według notowań Foodnews, cena koncentratu soku jabłkowego z Polski w drugiej połowie kwietnia br. (17.04) kształtowała się na poziomie 1,1 euro/kg. Oznaczało to wzrost aż o 62 proc. w stosunku do początku stycznia 2015 roku, kiedy wynosiła zaledwie 0,68 euro/kg.
Kwietniowy poziom cen koncentratu był również o 10 proc. wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Po raz pierwszy, biorąc pod uwagę notowania Foodnews, w bieżącym sezonie cena wzrosła do poziomu powyżej 1 euro/kg. Dynamicznym wzrostom cen sprzyjają większe zakupy zagęszczonego soku przez Rosję i USA, będące z kolei rezultatem mniejszej podaży soku z Chin.

W opozycji do koncentratu jabłkowego znajdują się natomiast ceny zagęszczonego soku pomarańczowego, mimo stosunkowo niskich zapasów na rynkach światowych. Zgodnie z Foodnews, cena mrożonego soku pomarańczowego z Brazylii (CFR Rotterdam) w pierwszej dekadzie kwietnia br. ukształtowała się na poziomie 2,00 USD/kg  tj. o 10 proc. niższym niż rok wcześniej.

Spadkowa tendencja notowana jest również na rynkach terminowych. Notowania kontraktów futures koncentratu soku pomarańczowego w połowie kwietnia (17.04) w obniżyły się o 18 proc. w stosunku do stycznia br. do 1,15 USD/lbs (-31 proc. r/r).



POWIĄZANE

20 listopada 2024 roku, w Warszawie odbyło się VI Posiedzenie Krajowej Rady Izb ...

Minister Polityki Agrarnej i Żywności Ukrainy Witalij Koval oraz Minister Rolnic...

Według stanu na 20 listopada od początku tego miesiąca koleją na Ukrainie przewi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę